Cygański kociołek mistrza w kolorach tęczy
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 500 g ugotowanego mięsa wołowego,
- 2 świeże ogórki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 250g pieczarek,
- 3 ziemniaki,
- 2 cebule,
- szklanka rosołu,
- puszka pomidorów,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz, cukier,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Świeże ogórki obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Pieczarki umyć, trzonki pociąć na plasterki, kapelusze podzielić na ćwiartki. Cebule obrać i posiekać w piórka. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Mięso pokroić na niewielkie kawałki. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić ją, dodać ziemniaki, paprykę i ogórki, wymieszać i podsmażyć razem. Dodać pieczarki, wlać rosół, dusić na małym ogniu ok. 10 min. Na koniec dodać pokrojone mięso, przyprawić do smaku, wymieszać i dusić pod przykryciem 30 min. Pod koniec duszenia wrzucić pokrojone pomidory wraz z sosem. Podawać na ciepło, posypane pietruszką, najlepiej smakuje z bagietką.