Cygański kociołek mistrza w kolorach tęczy

16 lutego 2011, dodał: patipati92
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 500 g ugotowanego mięsa wołowego,
  • 2 świeże ogórki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 250g pieczarek,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • szklanka rosołu,
  • puszka pomidorów,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, cukier,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Świeże ogórki obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Pieczarki umyć, trzonki pociąć na plasterki, kapelusze podzielić na ćwiartki. Cebule obrać i posiekać w piórka. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Mięso pokroić na niewielkie kawałki. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić ją, dodać ziemniaki, paprykę i ogórki, wymieszać i podsmażyć razem. Dodać pieczarki, wlać rosół, dusić na małym ogniu ok. 10 min. Na koniec dodać pokrojone mięso, przyprawić do smaku, wymieszać i dusić pod przykryciem 30 min. Pod koniec duszenia wrzucić pokrojone pomidory wraz z sosem. Podawać na ciepło, posypane pietruszką, najlepiej smakuje z bagietką.