Ciasto z kremem i galaretką: Cygańska droga

6 grudnia 2010, dodał: wiola333
Artykuł zewnętrzny

składniki na ciasto:

  • 20 dag orzechów mielonych,
  • 20 dag maku,
  • kostka margaryny,
  • 20 dag rodzynek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej Delecta,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 6 jajek,

Masa:

  • 25 dag margaryny lub masła,
  • 3 jajka,
  • 0,5 szklank cukru,
  • olejek cytrynowy,
  • 2 galaretki czerwone,
  • 2 galaretki zielone,
  • Biszkopty Lady Fingers duże opakowanie,

1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, ucierać do białości, potem dodać sparzony i zmielony mak, zmielone orzechy, miód, kakao, mąkę ziemniaczaną i sodę oczyszczoną, dalej ucierać, ubić białka,dodać do ciasta i rodzynki, delikatnie wymieszać , podzielić na pół, upiec dwa placki na dużej formie .

2. Masa: całe jajka z cukrem ubić na parze , zdjąć z pary i dalej ubijać aż masa jajeczna ostygnie, utrzeć masło dodawać po łyżce masy jajecznej i ucierać, na koniec dodać zapach .

3. Galaretkę czerwoną jak i zieloną rozpuścić w 3 szklankach wody , wylać na płaskie naczynie , jak zastygnie pokroić w paski,

4. Ciasto makowe-masa-układać pasek czerwonej galaretki-biszkopty-pasek zielonej galaretki-biszkopty i tak powtarzać do końca formy tak aby biszkopty dokładnie przylegały do galaretki-na to rozsmarować masę i dać ciasto makowe, polać polewą i udekorować.

file1291669522