Ciasto z kremem i galaretką: Cygańska droga
składniki na ciasto:
- 20 dag orzechów mielonych,
- 20 dag maku,
- kostka margaryny,
- 20 dag rodzynek,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka sody oczyszczonej Delecta,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 0,5 szklanki cukru,
- 6 jajek,
Masa:
- 25 dag margaryny lub masła,
- 3 jajka,
- 0,5 szklank cukru,
- olejek cytrynowy,
- 2 galaretki czerwone,
- 2 galaretki zielone,
- Biszkopty Lady Fingers duże opakowanie,
1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, ucierać do białości, potem dodać sparzony i zmielony mak, zmielone orzechy, miód, kakao, mąkę ziemniaczaną i sodę oczyszczoną, dalej ucierać, ubić białka,dodać do ciasta i rodzynki, delikatnie wymieszać , podzielić na pół, upiec dwa placki na dużej formie .
2. Masa: całe jajka z cukrem ubić na parze , zdjąć z pary i dalej ubijać aż masa jajeczna ostygnie, utrzeć masło dodawać po łyżce masy jajecznej i ucierać, na koniec dodać zapach .
3. Galaretkę czerwoną jak i zieloną rozpuścić w 3 szklankach wody , wylać na płaskie naczynie , jak zastygnie pokroić w paski,
4. Ciasto makowe-masa-układać pasek czerwonej galaretki-biszkopty-pasek zielonej galaretki-biszkopty i tak powtarzać do końca formy tak aby biszkopty dokładnie przylegały do galaretki-na to rozsmarować masę i dać ciasto makowe, polać polewą i udekorować.