Grillowane roladki z kurzych piersi

1 czerwca 2013, dodał: Nulek
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 roladki:

4 filety z piersi kurczaka średniej wielkości
20 dag szynki staropolskiej lub innej, która jest pod ręką
2 ogórki kiszone
mały słoiczek pomidorów suszonych
przyprawy: sól, pieprz, Vegeta, tymianek, majeranek

Marynata:
1/2 szklanki oliwy
ulubione przyprawy (sól, pieprz, koperek, bazylia, odrobina tabasco)

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem i zostawiamy w marynacie (zrobionej z wymieszanych składników) na 1/2 godziny w lodówce.

Kroimy szynkę i ogórka wzdłuż, w długie paski. Pomidory odsączamy z zalewy.

Na skraj rozbitego mięsa odsączonego z zalewy kładziemy farsz – pomidora, ogórka i szynkę. Pierś zawijamy w roladę i spinamy szpilką do mięsa. Wierzch przyprószamy przyprawami.

Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na grilla – można też piec na specjalnej blaszce grillowej (albo – jeśli ktoś ma – na grillu elektrycznym). Pieczemy przez około godzinę na niewielkim ogniu.

Roladki znakomicie komponują się z wielkopolskimi pyzami i wszelkimi warzywami oraz sałatkami. 

file1370099014