Grillowane roladki z kurzych piersi
Składniki na 4 roladki:
4 filety z piersi kurczaka średniej wielkości
20 dag szynki staropolskiej lub innej, która jest pod ręką
2 ogórki kiszone
mały słoiczek pomidorów suszonych
przyprawy: sól, pieprz, Vegeta, tymianek, majeranek
Marynata:
1/2 szklanki oliwy
ulubione przyprawy (sól, pieprz, koperek, bazylia, odrobina tabasco)
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem i zostawiamy w marynacie (zrobionej z wymieszanych składników) na 1/2 godziny w lodówce.
Kroimy szynkę i ogórka wzdłuż, w długie paski. Pomidory odsączamy z zalewy.
Na skraj rozbitego mięsa odsączonego z zalewy kładziemy farsz – pomidora, ogórka i szynkę. Pierś zawijamy w roladę i spinamy szpilką do mięsa. Wierzch przyprószamy przyprawami.
Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na grilla – można też piec na specjalnej blaszce grillowej (albo – jeśli ktoś ma – na grillu elektrycznym). Pieczemy przez około godzinę na niewielkim ogniu.
Roladki znakomicie komponują się z wielkopolskimi pyzami i wszelkimi warzywami oraz sałatkami.