ćwikła z sosem sojowym

17 sierpnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


składniki:

2 łyżki sosu sojowego

3 łyżki octu ryżowego

0,5 kg buraków, 2 łyżki chrzanu świeżo utartego lub ze słoika, 0,5 łyżki kminku, 2 łyżeczki soku z cytryny, pieprz, cukier

przygotowanie:

Buraki należy dokładnie umyć. Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy przez 30-40 min aż zmiękną. (Buraki możemy także wraz ze skórką upiec w piekarniku). Po ostygnięciu buraki obieramy. Wg własnego upodobania możemy je pokroić w plasterki lub utrzeć na tarce.

Do buraczków dodajemy chrzan, kminek, sos sojowy oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy wg uznania octem ryżowym, pieprzem i cukrem.

Powstałą ćwikłę należy przełożyć do słoika. Dokładnie zakręcony słoik odstawiamy na parę dni w chłodne miejsce .


na podstawie www.taotao.pl