Polecam curry – przepis prosty, a danie bardzo smaczne, idealne na obiad :)
CURRY Z KURCZAKIEM
Składniki na 4 porcje:
500g piersi z kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 łyżki mielonej przyprawy curry
garść natki pietruszki
olej rzepakowy
—- —– —-
200ml jogurtu naturalnego – dość gęstego
sok z 1 limonki
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżka mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub ostrej mielonej papryki)
sól, pieprz czarny
—- —- —-
400g ryżu
1 łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawie curry i odstawiamy na min. 2 godziny.
Po tym czasie przygotowujemy marynatę: mieszamy dokładnie jogurt z kuminem, kurkumą, pieprzem cayenne, szczyptą soli i czarnym pieprzem. Wyciskamy sok z limonki, ponownie mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 minut w chłodne miejsce (nie do lodówki).
Z papryczki chili usuwamy ziarenka i drobno siekamy. Czosnek również kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekrajamy na pół i kroimy w pół talarki.
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Potem dodajemy czosnek, za chwilę papryczkę chili. Krótko podsmażamy.
Wrzucamy kurczaka w marynacie, smażymy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając.
W 120ml wody mieszamy mąkę kukurydzianą, wlewamy do kurczaka i gotujemy całość na małym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut. Sos powinien być lekko gęsty.
Jeśli to konieczne, solimy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wystarczy łyżka.
Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Dekorujemy natką.
SmacznegoCURRY Z KURCZAKIEM
Składniki na 4 porcje:
500g piersi z kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 łyżki mielonej przyprawy curry
garść natki pietruszki
olej rzepakowy
—- —– —-
200ml jogurtu naturalnego – dość gęstego
sok z 1 limonki
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżka mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub ostrej mielonej papryki)
sól, pieprz czarny
—- —- —-
400g ryżu
1 łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawie curry i odstawiamy na min. 2 godziny.
Po tym czasie przygotowujemy marynatę: mieszamy dokładnie jogurt z kuminem, kurkumą, pieprzem cayenne, szczyptą soli i czarnym pieprzem. Wyciskamy sok z limonki, ponownie mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 minut w chłodne miejsce (nie do lodówki).
Z papryczki chili usuwamy ziarenka i drobno siekamy. Czosnek również kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekrajamy na pół i kroimy w pół talarki.
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Potem dodajemy czosnek, za chwilę papryczkę chili. Krótko podsmażamy.
Wrzucamy kurczaka w marynacie, smażymy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając.
W 120ml wody mieszamy mąkę kukurydzianą, wlewamy do kurczaka i gotujemy całość na małym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut. Sos powinien być lekko gęsty.
Jeśli to konieczne, solimy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wystarczy łyżka.
Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Dekorujemy natką.
Jakie radio? Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem? Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
Lubię takie lekkie dania :)