Polecam curry – przepis prosty, a danie bardzo smaczne, idealne na obiad :)
CURRY Z KURCZAKIEM
Składniki na 4 porcje:
500g piersi z kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 łyżki mielonej przyprawy curry
garść natki pietruszki
olej rzepakowy
—- —– —-
200ml jogurtu naturalnego – dość gęstego
sok z 1 limonki
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżka mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub ostrej mielonej papryki)
sól, pieprz czarny
—- —- —-
400g ryżu
1 łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawie curry i odstawiamy na min. 2 godziny.
Po tym czasie przygotowujemy marynatę: mieszamy dokładnie jogurt z kuminem, kurkumą, pieprzem cayenne, szczyptą soli i czarnym pieprzem. Wyciskamy sok z limonki, ponownie mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 minut w chłodne miejsce (nie do lodówki).
Z papryczki chili usuwamy ziarenka i drobno siekamy. Czosnek również kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekrajamy na pół i kroimy w pół talarki.
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Potem dodajemy czosnek, za chwilę papryczkę chili. Krótko podsmażamy.
Wrzucamy kurczaka w marynacie, smażymy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając.
W 120ml wody mieszamy mąkę kukurydzianą, wlewamy do kurczaka i gotujemy całość na małym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut. Sos powinien być lekko gęsty.
Jeśli to konieczne, solimy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wystarczy łyżka.
Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Dekorujemy natką.
SmacznegoCURRY Z KURCZAKIEM
Składniki na 4 porcje:
500g piersi z kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 łyżki mielonej przyprawy curry
garść natki pietruszki
olej rzepakowy
—- —– —-
200ml jogurtu naturalnego – dość gęstego
sok z 1 limonki
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżka mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub ostrej mielonej papryki)
sól, pieprz czarny
—- —- —-
400g ryżu
1 łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawie curry i odstawiamy na min. 2 godziny.
Po tym czasie przygotowujemy marynatę: mieszamy dokładnie jogurt z kuminem, kurkumą, pieprzem cayenne, szczyptą soli i czarnym pieprzem. Wyciskamy sok z limonki, ponownie mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 minut w chłodne miejsce (nie do lodówki).
Z papryczki chili usuwamy ziarenka i drobno siekamy. Czosnek również kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekrajamy na pół i kroimy w pół talarki.
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Potem dodajemy czosnek, za chwilę papryczkę chili. Krótko podsmażamy.
Wrzucamy kurczaka w marynacie, smażymy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając.
W 120ml wody mieszamy mąkę kukurydzianą, wlewamy do kurczaka i gotujemy całość na małym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut. Sos powinien być lekko gęsty.
Jeśli to konieczne, solimy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wystarczy łyżka.
Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Dekorujemy natką.