Curry pieczone ziemniaczane z kalafiorem

23 września 2013, dodał: zufik
Artykuł zewnętrzny

Forma żaroodporna 20×20 cm

4 duże ziemniaki

mały kalafior

ok. 300 ml mleka + do rozprowadzenia mąki

łyżeczka masła 

1 czubata łyżka mąki

duży ząbek czosnku

1 łyżeczka curry

1/4 łyżeczki garam masala

sól, pieprz

4 rzodkiewki

garść pestek dyni

tarty ser żółty na wierzch

 

Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki ok 3 mm grubości i dodajemy do gotującego mleka z dodatkiem soli, przypraw i czosnku. 

Ilość mleka taka aby zakryła lekko ziemniaki.

Gotujemy je ok 5-8 minut, tak by nie były chrupkie ale i nie miękkie.

Wyjmujemy cedzakiem ziemniaki z mleka do posmarowanej masłem formy. Mleko potrzebne będzie na sos.

W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie kalafiora podzielonego na różyczki.

Wrzucamy do wrzątku i gotujemy chwilkę max. 3-5 minut.

Odcedzamy kalafior, przekładamy na ziemniaki.

Pozostałe gorące mleko zagęszczamy mąką (rozprowadzamy ją w odrobinie mleka, lub więcej tak aby płynu w rondlu było w sumie 300-350 ml) mieszamy trzepaczką i gotujemy na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Dodajemy drobno starty ser i wylewamy na warzywa w formie.

Posypujemy pokrojoną rzodkiewką, pestkami dyni i serem i pieczemy ok 30-40 min w 190 stopniach do lekkiego zrumienienia. 

file1379845107