Curry pieczone ziemniaczane z kalafiorem
Forma żaroodporna 20×20 cm
4 duże ziemniaki
mały kalafior
ok. 300 ml mleka + do rozprowadzenia mąki
łyżeczka masła
1 czubata łyżka mąki
duży ząbek czosnku
1 łyżeczka curry
1/4 łyżeczki garam masala
sól, pieprz
4 rzodkiewki
garść pestek dyni
tarty ser żółty na wierzch
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki ok 3 mm grubości i dodajemy do gotującego mleka z dodatkiem soli, przypraw i czosnku.
Ilość mleka taka aby zakryła lekko ziemniaki.
Gotujemy je ok 5-8 minut, tak by nie były chrupkie ale i nie miękkie.
Wyjmujemy cedzakiem ziemniaki z mleka do posmarowanej masłem formy. Mleko potrzebne będzie na sos.
W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie kalafiora podzielonego na różyczki.
Wrzucamy do wrzątku i gotujemy chwilkę max. 3-5 minut.
Odcedzamy kalafior, przekładamy na ziemniaki.
Pozostałe gorące mleko zagęszczamy mąką (rozprowadzamy ją w odrobinie mleka, lub więcej tak aby płynu w rondlu było w sumie 300-350 ml) mieszamy trzepaczką i gotujemy na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Dodajemy drobno starty ser i wylewamy na warzywa w formie.
Posypujemy pokrojoną rzodkiewką, pestkami dyni i serem i pieczemy ok 30-40 min w 190 stopniach do lekkiego zrumienienia.