Curry drobiowe z ananasem wg Buni
Artykuł zewnętrzny
Uwielbiamy tajskie smaczki- dziś domowa wersja curry .
Czas : 45 minut
Składniki :
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 duża cebula cukrowa
- 1/2 świeżego ananasa
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry
- mały kawałeczek suszonego galangalu
- mały kawałek suszonego tamaryndowca
- 3 łyżki sosu chili ostrego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- pieprz kolorowy grubo mielony
- szczypta kurkumy
- szczypta curry w proszku
- natka pietruszki
Kurczaka pokroić w kostkę .Skropić olejem . Natrzeć zieloną pastą curry, łyżeczką sosu chili i szczyptą mielonego pieprzu. W woku rozgrzać olej i wrzucić kurczaka. Smażyć mieszając. Dodać pokrojoną bardzo drobno cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Chwilę obsmażać. Zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Dołożyć pokrojonego w kostkę (obranego ze skórki i pozbawionego włóknistego środka ananasa, galangal, tamaryndowiec. Dusić 20 minut. Doprawić sosem chili, curry, kurkumą , pieprzem. Wrzucić odsączony groszek i natkę pietruszki . Zamieszać .
Podawać z ryżem na sypko , makaronem ryżowym lub plackami typu chappati.