Cukinia z zielonym groszkiem i czosnkiem na zakończenie lata
Będziecie potrzebować:
- makaron wstążki/penne
- 2 – 3 cukinie
- 4 – 5 ząbków czosnku
- puszka groszku konserwowego
- olej roślinny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1) Obraną cukinię kroimy w talarki i wrzucamy do rondla z grubym dnem z 2 – 3 łyżkami oleju. Solimy szczyptą (!)* soli. Dusimy pod przykryciem aż cukinia zmięknie i zacznie się rozpadać (ja dla przyspieszenia „akcji” wspomogłam się tłuczkiem do ziemniaków :)
2) Obrane ząbki czosnku drobniutko kroimy (nie przeciskamy przez praskę!) i podsmażamy na łyżce oleju. Gdy lekko się zarumienią, dodajemy do cukinii.
3) Odsączamy groszek i również dodajemy do cukinii wraz ze szczyptą pieprzu.
4) Chwilę jeszcze zostawiamy na palniku, na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy wedle upodobań solą i pieprzem.
5) Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
* lepiej uważać z dodawaniem soli do cukinii, gdyż możemy nieźle przesadzić. Posólmy szczyptę na początku, a resztę będziemy dodawać gdy już wszystko będzie gotowe.