Cukinia z zielonym groszkiem i czosnkiem na zakończenie lata

6 września 2012,
dodał: Maria Anna Brzegowy
Artykuł zewnętrzny

Będziecie potrzebować:

  • makaron wstążki/penne
  • 2 – 3 cukinie
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • puszka groszku konserwowego
  • olej roślinny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1) Obraną cukinię kroimy w talarki i wrzucamy do rondla z grubym dnem z 2 – 3 łyżkami oleju. Solimy szczyptą (!)* soli. Dusimy pod przykryciem aż cukinia zmięknie i zacznie się rozpadać (ja dla przyspieszenia „akcji” wspomogłam się tłuczkiem do ziemniaków :)
2) Obrane ząbki czosnku drobniutko kroimy (nie przeciskamy przez praskę!) i podsmażamy na łyżce oleju. Gdy lekko się zarumienią, dodajemy do cukinii.
3) Odsączamy groszek i również dodajemy do cukinii wraz ze szczyptą pieprzu.
4) Chwilę jeszcze zostawiamy na palniku, na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy wedle upodobań solą i pieprzem.
5) Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

* lepiej uważać z dodawaniem soli do cukinii, gdyż możemy nieźle przesadzić. Posólmy szczyptę na początku, a resztę będziemy dodawać gdy już wszystko będzie gotowe.



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...