Cukinia z zielonym groszkiem i czosnkiem na zakończenie lata

6 września 2012, dodał: Maria Anna Brzegowy
Artykuł zewnętrzny

Będziecie potrzebować:

  • makaron wstążki/penne
  • 2 – 3 cukinie
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • puszka groszku konserwowego
  • olej roślinny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1) Obraną cukinię kroimy w talarki i wrzucamy do rondla z grubym dnem z 2 – 3 łyżkami oleju. Solimy szczyptą (!)* soli. Dusimy pod przykryciem aż cukinia zmięknie i zacznie się rozpadać (ja dla przyspieszenia „akcji” wspomogłam się tłuczkiem do ziemniaków :)
2) Obrane ząbki czosnku drobniutko kroimy (nie przeciskamy przez praskę!) i podsmażamy na łyżce oleju. Gdy lekko się zarumienią, dodajemy do cukinii.
3) Odsączamy groszek i również dodajemy do cukinii wraz ze szczyptą pieprzu.
4) Chwilę jeszcze zostawiamy na palniku, na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy wedle upodobań solą i pieprzem.
5) Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

* lepiej uważać z dodawaniem soli do cukinii, gdyż możemy nieźle przesadzić. Posólmy szczyptę na początku, a resztę będziemy dodawać gdy już wszystko będzie gotowe.



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...