Cukinia z cebulą i sosem sojowym KIKKOMAN
Składniki: (dla 4 osób)
2 łyżki oleju roślinnego
1 cebula
2 cukinie
1 pomidor
3 łyżka sosu sojowego KIKKOMAN
1 łyżka prażonych nasion sezamowych
szczypta czarnego mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Nagrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę pokrojoną wcześniej w cienkie piórka i podsmażać przez 5 minut. Dodać cukinię pokrojoną w cienkie paski i smażyć mieszając przez około 1 minutę. Wlać sos sojowy, dodać nasiona sezamu i pokrojonego dość drobno pomidora. Smażyć, aż cukinia zrobi się miękka, około 5 minut. Wmieszać mielony pieprz i natychmiast podawać.
Smacznego:)
Do przygotowania tego dania użyłam Naturalnie Warzonego Sosu Sojowego KIKKOMAN:
Sos przed trafieniem do szklanych buteleczek był (jak informuje nas producent) naturalnie warzony i oddany naturalnej fermentacji.
Ta rdzawo-brązowa przyprawa ma delikatnie słonawy smak. W swojej kuchni używam jej np do marynowania mięsa, jako dodatku do gotowego już kurczaka, do ryb, do sałatek, potraw z ryżu. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi świetnie odnajdzie się w każdym domu i kuchni nie zależnie od tego czy preferujemy którąś z kuchni europejskich czy może uwielbiamy kuchnię orientalną.
Warto zwrócić uwagę na skład sosu sojowego: woda, ziarno soi, pszenica, sól. Nie posiada żadnych dodatków chemicznych, żadnych „E” czy barwników, jest w 100% naturalny – uważam że jest to jego największym plusem.
Jeśli chciałybyście poczytać więcej na temat tego sosu lub znaleźć jakiś ciekawy i intrygujący przepis zapraszam na stronę www.kikkoman.eu