Cukinia faszerowana z parówkami i serem | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Cukinia faszerowana z parówkami i serem

18 października 2012, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:
2 średniej wielkości młode cukinie
2 jajka :)  na twardo
10 dag twarogu tłustego
5 dag żółtego sera
2 parówki
1 łyżka siekanego koperku
2 łyżki masła
2 łyżeczki bułki tartej
sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda nasienne. Możecie tez obrać cukinię, ja tego nie zrobiłam bo wolę taką ze skórką. Jajka obieramy, siekamy drobno, wrzucamy do miseczki. Parówki pozbawiamy foli, kroimy na plasterki. I także  – siup do miseczki. Podobnie twaróg, koperek, starty żółty ser, przyprawy…Mieszamy starannie  i napełniamy „miseczki” z cukinii powstałą w ten sposób masą.  Naczynie żaroodporne smarujemy obficie masełkiem, układamy w nim nasze połówki cukinii i pieczemy w piekarniku nagrzanym do jakichś 190 stopni około 15 minut.
W tym czasie roztapiamy  resztę pozostałego masła, dodajemy do niego bułkę i tym polewamy cukinie. Zapiekamy następne 15 min.

file1350549506



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Cukinia faszerowana z parówkami i serem

  1. avatar Marcela pisze:

    Wygląda pięknie :) tak ładnie, że może nawet mój neijadek by się skusił :) pytanie tylko, czy dzieci powinny jeść parówki? bo jest tyle różnych głosów… tu jest spora dyskusja (http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/35/par%C3%B3wki-nie-s%C4%85-szkodliwe-dla-dzieci/), liczyłam, że się czegoś więcej dowiem, ale póki sie lekarz nie wypowiedział, to chyba się wstrzymam…

Dodaj komentarz