Cukinia faszerowana mięsem i ryżem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 4 średnie cukinie
- 100g ryżu białego długoziarnistego
- 250g mięsa mielonego wieprzowego
- 100g startego żółtego sera
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz, słodka papryka,majeranek do smaku
Cukinię umyć, przekroić na pół usunąć miąższ. Połówki posolić i odstawić na 30 minut. Kiedy puszczą sok wypłukać wodą i osuszyć. Ryż ugotować. Pietruszkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę, czosnek pokroić w bardzo małą kostkę.
Wszystko wrzucić na patelnię, dodać mięso mielone i podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem aż do miękkości. Wszystko wymieszać z ugotowanym ryżem, natką pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką. Faszerowane cukinie ułożyć na blasze, podlać wodą.
Zapiekać przez 40 minut, w temperaturze 180stopni C ( w czasie zapiekania dolewać wodę). Na 5 minut przed końcem zapiekania wierz posypać startym żółtym serem.