Cukier biała śmierć? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Cukier biała śmierć?

14 maja 2012, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Cukier rafinowany dostarcza tylko i wyłącznie „puste” kalorie. Nie znajdziemy w nim naturalnych substancji mineralnych, które obecne są w korzeniu buraka cukrowego. Co więcej, cukier wypłukuje z organizmu cenne witaminy i substancje mineralne – dzieje się tak, ponieważ wymaga tego proces trawienia cukru.

Używanie w nadmiarze sacharozy może mieć wiele przykrych następstw, m.in:

– próchnica zębów

– otyłość i cukrzyca

– podrażnienie przewodu pokarmowego

– zmniejszenie apetytu

– wzrost poziomu triglicerydów

– osłabienie układu odpornościowego oraz narząd wzroku

– powoduje przedwczesne starzenie się organizmu

– niedokrwienna choroba serca

– zakwaszenie organizmu

– problemy z wątrobą oraz nieprawidłowe funkcjonowanie mózgu

– może powodować powstawanie zarówno żylaków jak i hemoroidów

Aby zapobiec zbyt dużemu spożywaniu sacharozy koniecznie wprowadź kilka prostych zasad do swojej diety:

  • zmniejsz spożycie cukru rafinowanego (białego)
  • zwiększ spożycie węglowodanów złożonych (warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe)
  • zwiększ spożycie owoców
  • przynajmniej częściowo zastąp cukier rafinowany produktami mającymi oprócz cukru inne składniki odżywcze (np. miód, cukier palmowy, ksylitol, stewia)

Justyna Marszałkowska-Jakubik -www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Czy słodziki są bezpieczne?
  2. Zdrowe słodziki ze stewii
  3. Co kryje w sobie light?
  4. Cukier kokosowy




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

5 komentarzy do Cukier biała śmierć?

  1. avatar marlena pisze:

    Ja nie słodzę, ale dzieciaki się u babci nauczyły, tyle że ja im cukru nie daję zupełnie ( nie kupuję generalnie) słodze im miodem a częściej kremami miodowymi ( te z HOBEE Huzara sa najlepsze, kupuje je w Realu) bo są „smakowe” i idealnie się rozpuszczają w herbatce, a do tego to naturalny zdrowy miód

  2. avatar kola666 pisze:

    Miodzik górą:)

  3. avatar bloGosia pisze:

    Ja biały cukier zastąpiłam miodem naturalnym już dawno temu. Czasami zdarza mi się posłodzić nim kawę, ale często też jej nie piję.

  4. avatar Voodoo pisze:

    Niesłodze herbaty ani żadnych napojów.Jestem z siebie dumna.

  5. avatar Marzena pisze:

    Ja nie używam już białego cukru tylko trzcinowego i to tylko do kawy :)

Dodaj komentarz do bloGosia


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...