Cukier rafinowany dostarcza tylko i wyłącznie „puste” kalorie. Nie znajdziemy w nim naturalnych substancji mineralnych, które obecne są w korzeniu buraka cukrowego. Co więcej, cukier wypłukuje z organizmu cenne witaminy i substancje mineralne – dzieje się tak, ponieważ wymaga tego proces trawienia cukru.
Używanie w nadmiarze sacharozy może mieć wiele przykrych następstw, m.in:
– próchnica zębów
– otyłość i cukrzyca
– podrażnienie przewodu pokarmowego
– zmniejszenie apetytu
– wzrost poziomu triglicerydów
– osłabienie układu odpornościowego oraz narząd wzroku
– powoduje przedwczesne starzenie się organizmu
– niedokrwienna choroba serca
– zakwaszenie organizmu
– problemy z wątrobą oraz nieprawidłowe funkcjonowanie mózgu
– może powodować powstawanie zarówno żylaków jak i hemoroidów
Aby zapobiec zbyt dużemu spożywaniu sacharozy koniecznie wprowadź kilka prostych zasad do swojej diety:
- zmniejsz spożycie cukru rafinowanego (białego)
- zwiększ spożycie węglowodanów złożonych (warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe)
- zwiększ spożycie owoców
- przynajmniej częściowo zastąp cukier rafinowany produktami mającymi oprócz cukru inne składniki odżywcze (np. miód, cukier palmowy, ksylitol, stewia)
Justyna Marszałkowska-Jakubik -www.e-prolinea.pl
Zobacz również:
Ja nie słodzę, ale dzieciaki się u babci nauczyły, tyle że ja im cukru nie daję zupełnie ( nie kupuję generalnie) słodze im miodem a częściej kremami miodowymi ( te z HOBEE Huzara sa najlepsze, kupuje je w Realu) bo są „smakowe” i idealnie się rozpuszczają w herbatce, a do tego to naturalny zdrowy miód
Miodzik górą:)
Ja biały cukier zastąpiłam miodem naturalnym już dawno temu. Czasami zdarza mi się posłodzić nim kawę, ale często też jej nie piję.
Niesłodze herbaty ani żadnych napojów.Jestem z siebie dumna.
Ja nie używam już białego cukru tylko trzcinowego i to tylko do kawy :)