Cudowne, kulinarne i urodowe właściwości oleju rzepakowego | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Cudowne, kulinarne i urodowe właściwości oleju rzepakowego

23 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jakiś czas temu pisałam Wam, że dzięki uprzejmości portalu Uroda i zdrowie dostałam do przetestowania olej rzepakowy oraz bardzo przydatny gadżet do przyrządzania dresingów jakim jest  jajeczko DO. Przetestowałam go bardzo porządnie i długo się zastanawiałam nad formą wpisu tak, żeby Was zaciekawić aż w końcu wymyśliłam! Zapraszam do zapoznania się z najzdrowszym olejem rzepakowym.

Kampania pod patronatem Katarzyny Bosackiej. Celem kampanii „Pokochaj olej rzepakowy” jest podniesienie świadomości konsumentów na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej.

Czym jest olej rzepakowy? Dlaczego jest taki zdrowy? 

Olej rzepakowy to produkt, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Spośród wszystkich popularnych olejów roślinnych to właśnie olej rzepakowy zawiera najwięcej drogocennych kwasów Omega-3. Ponadto stanowi on bogate źródło cennych dla zdrowia witamin: witaminy E- zwanej witaminą młodości oraz prowitaminy A, a także steroli roślinnych, które wspomagają nasz organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.Olej rzepakowy ma neutralny smak i zapach, dzięki czemu wydobywa smak oraz aromat przygotowywanych dań. Co więcej może być używany zarówno do potraw przygotowywanych na ciepło i zimno. Dzięki temu jest idealny do smażenia, sosów, sałatek i wypieku ciast.

Porównanie składu oleju z oliwek z olejem rzepakowym  


Olej rzepakowy doskonale sprawdza się w mojej kuchni.  Oto co wyczarowałam za jego pomocą:

Pasta jajeczna:

  • 4 jajka
  • cebula
  • majonez, sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę również obieramy w kroimy w kosteczkę. ( pokrojoną przesypujemy do oddzielnego pojemniczka i dodajemy łyżkę oleju rzepakowego aby cebula zmiękła. )Do cebuli dodajemy pokrojone jajka oraz 2 łyżki majonezu i wszystko mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 Surówka 

  • 2 marchewki
  • pól kapusty pekińskiej
  • jabłuszko
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską drobno szatkuję, przekładam do dużej miski i odstawiam. W międzyczasie jabłko myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce na dużych oczkach.Marchewki myję, obieram, płuczę i ścieram na średnich oczkach na tarce. Do poszatkowanej kapusty dodaję starte jabłko i startą marchewkę, mieszam.Na koniec doprawia składnikami, które zmieszałam za pomocą cudownego shakera.

 
Surówka wraz z towarzystwem na talerzu. :)

 

 
Mój pomocnik w mieszaniu

Cudowne urodowe właściwości oleju rzepakowego

Jeśli Twoja cera ma tendencje do przesuszania się i pieczenia – podgrzej odrobinę oleju i posmaruj nim twarz (nie wklepuj), pozostawiając na 20 do 30 minut. Olej rzepakowy sprawdza się również świetnie nie tylko w maseczkach. Można go używać punktowo na wysuszoną skórę, np. łokci – zastąpi tu tłusty krem. Łyżka rzepakowego w połączeniu z tą samą ilością miodu będzie doskonałym balsamem odżywczym dla spierzchniętych na mrozie ust. Banan zmiksowany z odrobiną oleju to świetna, regenerująca maska na dekolt. A jeśli chcesz zmiękczyć skórki przy paznokciach, zacznij manicure od kilkuminutowej ciepłej kąpieli rzepakowej dla rąk. Taka kąpiel wygładzi też i nawilży skórę dłoni.Olej rzepakowy również często bywa składnikiem masek na włosy.

  • Domowa odżywcza maseczka 

Idealna dla każdego rodzaju skóry. Wymieszaj 2 łyżki jogurtu naturalnego z łyżką oleju rzepakowego, łyżeczką soku z cytryny lub herbaty rumiankowej (uwaga – przy cerze suchej przygotowujemy wersję bez cytryny). Nakładaj na twarz, z pominięciem oczu i ust. Zmyj po 20 minutach.

Dziękuje portalowi uroda i zdrowie za udostępnienie mi produktów do testów. Fakt, że dostałam te produkty nie wpłynął na moją ocenę.
A Wy słyszałyście o dobroczynnych właściwościach oleju rzepakowego? Stosujcie go w swojej kuchni? ;)

Testowała:

Sylwia – Hej! Mam na imię Sylwia. Założyłam bloga by wypełnić nudny czas w moim życiu. Na moim blogu jest trochę życia prywatnego, kosmetyki oraz kulinarni ;) Chętnie również testuję i recenzuję nowości kosmetyczne. Zapraszam do mojego blogowego świata ;)
Prowadzi bloga: http://swiatmlecznejczekolady.blogspot.com/



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...