Cudowne, kulinarne i urodowe właściwości oleju rzepakowego
Jakiś czas temu pisałam Wam, że dzięki uprzejmości portalu Uroda i zdrowie dostałam do przetestowania olej rzepakowy oraz bardzo przydatny gadżet do przyrządzania dresingów jakim jest jajeczko DO. Przetestowałam go bardzo porządnie i długo się zastanawiałam nad formą wpisu tak, żeby Was zaciekawić aż w końcu wymyśliłam! Zapraszam do zapoznania się z najzdrowszym olejem rzepakowym.
Kampania pod patronatem Katarzyny Bosackiej. Celem kampanii „Pokochaj olej rzepakowy” jest podniesienie świadomości konsumentów na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej.
Czym jest olej rzepakowy? Dlaczego jest taki zdrowy?
Olej rzepakowy to produkt, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Spośród wszystkich popularnych olejów roślinnych to właśnie olej rzepakowy zawiera najwięcej drogocennych kwasów Omega-3. Ponadto stanowi on bogate źródło cennych dla zdrowia witamin: witaminy E- zwanej witaminą młodości oraz prowitaminy A, a także steroli roślinnych, które wspomagają nasz organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.Olej rzepakowy ma neutralny smak i zapach, dzięki czemu wydobywa smak oraz aromat przygotowywanych dań. Co więcej może być używany zarówno do potraw przygotowywanych na ciepło i zimno. Dzięki temu jest idealny do smażenia, sosów, sałatek i wypieku ciast.
Porównanie składu oleju z oliwek z olejem rzepakowym
Olej rzepakowy doskonale sprawdza się w mojej kuchni. Oto co wyczarowałam za jego pomocą:
Pasta jajeczna:
- 4 jajka
- cebula
- majonez, sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę również obieramy w kroimy w kosteczkę. ( pokrojoną przesypujemy do oddzielnego pojemniczka i dodajemy łyżkę oleju rzepakowego aby cebula zmiękła. )Do cebuli dodajemy pokrojone jajka oraz 2 łyżki majonezu i wszystko mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Surówka
- 2 marchewki
- pól kapusty pekińskiej
- jabłuszko
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Kapustę pekińską drobno szatkuję, przekładam do dużej miski i odstawiam. W międzyczasie jabłko myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce na dużych oczkach.Marchewki myję, obieram, płuczę i ścieram na średnich oczkach na tarce. Do poszatkowanej kapusty dodaję starte jabłko i startą marchewkę, mieszam.Na koniec doprawia składnikami, które zmieszałam za pomocą cudownego shakera.
Cudowne urodowe właściwości oleju rzepakowego
Jeśli Twoja cera ma tendencje do przesuszania się i pieczenia – podgrzej odrobinę oleju i posmaruj nim twarz (nie wklepuj), pozostawiając na 20 do 30 minut. Olej rzepakowy sprawdza się również świetnie nie tylko w maseczkach. Można go używać punktowo na wysuszoną skórę, np. łokci – zastąpi tu tłusty krem. Łyżka rzepakowego w połączeniu z tą samą ilością miodu będzie doskonałym balsamem odżywczym dla spierzchniętych na mrozie ust. Banan zmiksowany z odrobiną oleju to świetna, regenerująca maska na dekolt. A jeśli chcesz zmiękczyć skórki przy paznokciach, zacznij manicure od kilkuminutowej ciepłej kąpieli rzepakowej dla rąk. Taka kąpiel wygładzi też i nawilży skórę dłoni.Olej rzepakowy również często bywa składnikiem masek na włosy.
- Domowa odżywcza maseczka
Idealna dla każdego rodzaju skóry. Wymieszaj 2 łyżki jogurtu naturalnego z łyżką oleju rzepakowego, łyżeczką soku z cytryny lub herbaty rumiankowej (uwaga – przy cerze suchej przygotowujemy wersję bez cytryny). Nakładaj na twarz, z pominięciem oczu i ust. Zmyj po 20 minutach.
Testowała:
Sylwia – Hej! Mam na imię Sylwia. Założyłam bloga by wypełnić nudny czas w moim życiu. Na moim blogu jest trochę życia prywatnego, kosmetyki oraz kulinarni ;) Chętnie również testuję i recenzuję nowości kosmetyczne. Zapraszam do mojego blogowego świata ;)
Prowadzi bloga: http://swiatmlecznejczekolady.blogspot.com/