Cucumber sandwiches wg Buni
Klasyczna angielska kanapka z ogórkiem ma kilka wersji. Ale jak by jej nie podać jest zwyczajnie smaczna. Pomyślałam sobie , że jest akurat na letnie II śniadanko.
Czas : 5 minut
Składniki :
- 2 kromki tostowego chleba
- 12 plasterków ogórka w skórce ( umyty uprzednio dobrze )
- masło
- sól
- odrobina pokrojonego koperku
Z chleba tostowego odkroić skórkę . Posmarować obie kromki masłem i przeciąć każdą na 3 paski . Na dwa paski położyć po 3 zachodzące na siebie plasterki ogórka . Lekko posolić ( użyłam różowej soli himalajskiej bo ma w sobie zdrowe mikroelementy ale myślę , że bardziej w klimacie angielskim będzie warzona sól morska ) .Na plastry ogórka położyć następne 2 paski chleba – masłem do dołu tak by się przykleiły do ogórków . Posmarować chleb z wierzchu masłem .Ułożyć następne plasterki ogórka ( po 3 na pasek chleba ) .Znów lekko posolić . Przykryć ostatnimi paskami pieczywa – znów masłem do dołu . I to by było w zasadzie wszystko . Ja dodatkowo ,, pomazałam ,, masłem z wierzchu i posypałam koperkiem bo koper doskonale mi się komponuje smakowo z ogórkiem .
Doskonałe na upały.
Można robić w wersji- jednej warstwy np. wykrawać z pszennego pieczywa krążki , smarować masłem i na to kłaść plaster ogórka .
Podobno do popołudniowej herbatki u Królowej Elżbiety II można zawsze liczyć na te kanapeczki.