Crumble jeżynowo-jabłkowe ( wg Babcigramolki )

26 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Crumble jeżynowo-jabłkowe ( wg Babcigramolki )



Bardzo smaczny i prosty deser rodem z kuchni angielskiej .

Czas : 1 godzina

Składniki :
½ kg jabłek
½ kg jeżyn
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
10 dag masła + do wysmarowania formy
3 łyżki bułki tartej + do wysypania formy
1 paczka biszkoptów ( 10 dag )
aromat waniliowy ( ½ łyżeczki lub 1 cukier waniliowy )

Jabłka obrać i pokroić w małe cząstki. Włożyć do rondla .Dodać jeżyny i1/2 szklanki cukru . Dusić aż sok się odparuje , a masa będzie mieć konsystencję dżemu, dodać bułkę tartą i dobrze wymieszać . . Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Na dno pokruszyć biszkopty .Na biszkopty wyłożyć masę owocową . Z mąki, ½ szklanki cukru, aromatu waniliowego i masła zagnieść kruszonkę i posypać nią z wierzchu owocową masę . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , nastawiony na zapiekanie z góry. Piec crumble 25-30 minut , aż kruszonka zrobi się rumiana. Wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Podawać lekko ciepłe lub na zimno .Można dodatkowo podać udekorowane bitą śmietaną , albo z lodami waniliowymi .

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Crumble jeżynowo-jabłkowe ( wg Babcigramolki )

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Największe błędy ślubnych stylizacj…
Ja widziałam niedopasowaną suknię do figury, młoda wyglądała jak opięty baleronik, no ale spełniła...
Gophering - zmora randkowiczów
Częste zjawisko, sama je widziałam - tzn. tej osoby już więcej nie widziałam :D
Salon fryzjerski w Poznaniu - gdzie…
Sama jeżdżę 35 km do mojej fryzjerki, ale to jedyna, co umie ułożyć moje...
Nadmierne poczucie odpowiedzialnośc…
To męczące, nie można wtedy zdać się na innych, tylko samemu się wszystkim zajmujesz...