Crumble jeżynowo-jabłkowe ( wg Babcigramolki )

26 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Crumble jeżynowo-jabłkowe ( wg Babcigramolki )



Bardzo smaczny i prosty deser rodem z kuchni angielskiej .

Czas : 1 godzina

Składniki :
½ kg jabłek
½ kg jeżyn
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
10 dag masła + do wysmarowania formy
3 łyżki bułki tartej + do wysypania formy
1 paczka biszkoptów ( 10 dag )
aromat waniliowy ( ½ łyżeczki lub 1 cukier waniliowy )

Jabłka obrać i pokroić w małe cząstki. Włożyć do rondla .Dodać jeżyny i1/2 szklanki cukru . Dusić aż sok się odparuje , a masa będzie mieć konsystencję dżemu, dodać bułkę tartą i dobrze wymieszać . . Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Na dno pokruszyć biszkopty .Na biszkopty wyłożyć masę owocową . Z mąki, ½ szklanki cukru, aromatu waniliowego i masła zagnieść kruszonkę i posypać nią z wierzchu owocową masę . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , nastawiony na zapiekanie z góry. Piec crumble 25-30 minut , aż kruszonka zrobi się rumiana. Wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Podawać lekko ciepłe lub na zimno .Można dodatkowo podać udekorowane bitą śmietaną , albo z lodami waniliowymi .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....