Cremoselle z brzoskwinią na lekkie śniadanie
Przypominam to śniadanko bo serek podany w ten sposób jest moim zdaniem bardzo smaczny i bardzo dekoracyjny.
Można użyć innego okrągłego sera z białą pleśnią i zielonym pieprzem.
Czas : 10 minut
Składniki :
1 okrągły serek Cremoselle z zielonym pieprzem
1 duża brzoskwinia (może być z puszki)
1 łyżka masła
1 czubata łyżeczka konfitury brzoskwiniowej
sos sojowy
pieprz czarny mielony
kilka czarnych oliwek
Na patelni rozpuścić masło. Dodać konfiturę brzoskwiniową, kilka pokrojonych czarnych oliwek. Wlać 2-3 łyżki sosu sojowego. Podgrzewać aż sos się zagęści. Doprawić sosem sojowym i pieprzem tak by był słodko-pikantny.
Brzoskwinie obrać delikatnie ze skórki. Przekroić na pół i usunąć pestkę. Każdą połówkę brzoskwini przekroić na dwa plastry. Wierzchnie kawałki brzoskwini ozdobnie ponacinać. Na talerzu ułożyć grubsze plastry brzoskwini, na to przekrojony na pół ser. Przykryć porozcinanymi kawałkami brzoskwini. Posypać pokrojonymi czarnymi oliwkami. Ozdobić zielonym listkiem selera. Oblać wokół sosem.