CREME BRULE – przepis i sklep
CREME BRULE (Przypalony krem)
Deser przygotowywany na bazie kremy z jaj, śmietany i cukru, uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Podawany zwykle schłodzony w kokilkach. Aromat kremowi nadaje dodawana zwykle wanilia , czasem także czekolada lub inne dodatki smakowe.
Klasyczne waniliowe, składniki na 5 szt.
Składniki:
– 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
– 6 żółtek
– 1/3 szklanki białego cukru
– 5 łyżek brązowego cukru
– 1 laska wanilii
Wykonanie:
– W rondelku powoli zagotować śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
– Żółtka ubić, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolewać ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
– Napełnić foremki, wlewając krem przez sitko.
– Wstawić na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
– Ostudzony krem schłodzić w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc.
– Każdy krem posypać 1 łyżką brązowego cukru i karmelizować, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.
Do karmelizacji cukru można użyć specjalnego palnika lub włożyć pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Rozgrzać tylko górną spiralę i zapiekać krem bardzo krótko. Pod dobrze rozgrzanym grillem, już nawet po 15 sekundach, cukier może się zacząć przypalać. Wtedy krem będzie gorzki i niesmaczny. Po ostudzeniu foremek ponownie schłodzić krem przez minimum 1 godzinę. Udekorować owocami i lekko posypać cukrem pudrem.
Creme Brule czekoladowe
Składniki takie same jak w przypadku Creme brulee waniliowego z przepisu powyżej, z tą różnicą, że dodać rozpuszczoną, gorzką czekoladę do kremu, przed napełnieniem nim foremek. Czekoladę w ilości 2 kostek na 1 foremkę rozpuścić i wymieszać z ciepłym kremem.
Crème brûlée czekoladowego nie posypywać cukrem i nie zapiekać, tylko polać dodatkowo rozpuszczoną czekoladą wymieszaną ze śmietanką, tzw. ganache. Krem czekoladowy można też posypać wiórkami czekolady lub udekorować malinami.
Zapraszamy również do skosztowania kawy o wspaniałym smaku tego słynnego francuskiego deseru Creme Brulee . To doskonałe połączenie smaku i rozkosz dla podniebienia. Świeżo wypalona, zmielona tuż przed zalaniem gwarantuje rozkosz z picia tego napoju.