CREME BRULE – przepis i sklep

16 sierpnia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

CREME BRULE (Przypalony krem)

Deser przygotowywany na bazie kremy z jaj, śmietany i cukru, uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Podawany zwykle schłodzony w kokilkach. Aromat kremowi nadaje dodawana zwykle wanilia , czasem także czekolada lub inne dodatki smakowe.

Klasyczne waniliowe, składniki na 5 szt.

Składniki:
– 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
– 6 żółtek
– 1/3 szklanki białego cukru
– 5 łyżek brązowego cukru
– 1 laska wanilii

Wykonanie:

–    W rondelku powoli zagotować śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
–    Żółtka ubić, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolewać ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
–    Napełnić foremki, wlewając krem przez sitko.
–    Wstawić na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
–    Ostudzony krem schłodzić w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc.
–    Każdy krem posypać 1 łyżką brązowego cukru i karmelizować, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.

Do karmelizacji cukru można użyć specjalnego palnika lub włożyć pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Rozgrzać tylko górną spiralę i zapiekać krem bardzo krótko. Pod dobrze rozgrzanym grillem, już nawet po 15 sekundach, cukier może się zacząć przypalać. Wtedy krem będzie gorzki i niesmaczny. Po ostudzeniu foremek ponownie schłodzić krem przez minimum 1 godzinę. Udekorować owocami i lekko posypać cukrem pudrem.

Creme Brule czekoladowe

Składniki takie same jak w przypadku Creme brulee waniliowego z przepisu powyżej, z tą różnicą, że dodać rozpuszczoną, gorzką czekoladę do kremu, przed napełnieniem nim foremek. Czekoladę w ilości 2 kostek na 1 foremkę rozpuścić i wymieszać z ciepłym kremem.
Crème brûlée czekoladowego nie posypywać cukrem i nie zapiekać, tylko polać dodatkowo rozpuszczoną czekoladą wymieszaną ze śmietanką, tzw. ganache. Krem czekoladowy można też posypać wiórkami czekolady lub udekorować malinami.

Zapraszamy również do skosztowania kawy  o wspaniałym smaku tego słynnego francuskiego deseru Creme Brulee . To doskonałe połączenie smaku i rozkosz dla podniebienia. Świeżo wypalona, zmielona tuż przed zalaniem gwarantuje rozkosz z picia tego napoju.

Zapraszamy do naszego sklepu www.1000smakowswiata.pl,  gdzie znajdziesz pyszne kawy ale także oryginalne herbaty i aromatyczne przyprawy.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...