Co zrobić z dużą ilością ogórków kiszonych? Szybkie przepisy
Kiedy otwierasz słoik z ogórkami kiszonymi, nie zawsze uda ci się zjeść je wszystkie na raz. Bardzo często chrupiesz jedną lub dwie sztuki, a reszta ogórków czeka na wykorzystanie. Jeśli nie masz pomysłu, co z nimi zrobić, zainspiruj się naszymi przepisami.
Sałatka z ogórków kiszonych na kilka sposobów
Świetnym rozwiązaniem w przypadku zalegających w lodówce ogórków, jest wrzucenie ich do sałatki. Dodadzą one wyrazistości zarówno sałatce jarzynowej, sałatce z kurczakiem, jak i tej ze śledziem. Przełamią też ciężki i mdły smak majonezu, który dodawany jest do potraw.
Sałatka ze śledziem i ogórkiem kiszonym
Aby wykonać pyszną śledziową sałatkę, dużo wcześniej musimy ugotować i przestudzić ziemniaki. Dobrze sprawdzą nam się kartofle z obiadu, jeśli pozostawiliśmy je w całości i mamy ich około 3 sztuk. Oprócz tego potrzebne nam będą 3 ugotowane jaja na twardo, 1 jabłko, 4 filety śledzi, 2-3 ogórki kiszone, majonez, musztarda, trochę gęstego jogurtu naturalnego.
Śledzie myjemy najpierw dokładnie pod wodą, obmywając je z zalewy. Potem osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy ryby w poprzek, w paski. Obieramy jajka ze skorupek i kroimy je w większą kostkę. Podobnie skrawamy ostudzone ziemniaki, a jabłko i ogórki kiszone siekamy w drobniejszą kosteczkę. Wrzucamy wszystkie składniki do dużej miski, a w mniejszej miseczce mieszamy ze sobą 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz ½ łyżeczki musztardy. Posypujemy solą i pieprzem składniki znajdujące się w misce, a następnie wylewamy na nie majonezowy sos. Mieszamy dokładnie.
Sałatka z kurczakiem i ogórkiem kiszonym
Jeśli planujecie imprezę, nie ma lepszej sałatki niż makaronowa z kurczakiem. Po pierwsze jest sycąca, a po drugie: jej słono-słodki smak trafia w gust prawie każdej osoby. Do wykonania tej sałatki potrzebne są:
- makaron kokardki lub rurki (około 150 g przed ugotowaniem)
- 400 g fileta z kurczaka
- pół puszki kukurydzy (jak ktoś woli, może dosypać więcej)
- 4 kiszone ogórki
- 1 czerwona papryka
- 5 plastrów ananasa z puszki
- Przyprawa do kurczaka gyros
- Oliwa z oliwek do smażenia
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka keczupu
- granulowany czosnek
- sól
- pieprz
Na samym początku gotujemy makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy go na sitku. Myjemy filet z kurczaka, osuszamy go za pomocą ręcznika papierowego, kroimy na większą kostkę i posypujemy przyprawą gyros. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i wrzucamy na nią kurczaka. Smażymy około 10 minut. Następnie dorzucamy kurczaka do miski. Dodajemy do tego makaron, wsypujemy pokrojone na kosteczkę: paprykę oraz ogórki kiszone. Dorzucamy skrojone w trójkąty ananasy oraz wsypujemy odcedzoną z zalewy kukurydzę. W osobnej miseczce wykonujemy sos. W tym celu mieszamy ze sobą majonez, keczup, dosypujemy odrobinę soli, pieprzu i granulowanego czosnku. Wylewamy sos na produkty znajdujące się w misce i mieszamy dokładnie.
Pasta do chleba z ogórków kiszonych i awokado
Zdrowa i pełna odżywczych składników pasta do chleba świetnie się sprawdzi na pierwsze lub drugie śniadanie. Wystarczy, że mamy około 200 g awokado (2 mniejsze sztuki), 3 jajka na twardo, 2 ogórki kiszone, sól, pieprz, granulowany czosnek, by wyczarować pyszne smarowidło idealnie pasujące do chleba pszennego, żytniego czy bułki owsianej. Awokado obieramy ze skórki, odlepiamy miąższ od pestki, następnie kroimy na plastry, wkładamy do małej miseczki i za pomocą widelca rozgniatamy na miazgę (możemy też rozgnieść je w blenderze, dorzucając do tego pokrojone na kawałki jajka). Do masy jajecznej z awokado dorzucamy pokrojone na drobniutką kosteczkę ogórki, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Pasta z ogórków kiszonych, jajek i szczypiorku
Równie smaczne jak pasta z awokado, jest smarowidło złożone z 4 jajek na twardo, 2 ogórków kiszonych oraz szczypiorku. Tu również jajka obieramy ze skorupek, kroimy na kawałki, rozgniatamy widelcem, dodajemy 1 łyżkę majonezu, ½ łyżeczki musztardy, 2 łyżki naturalnego jogurtu, rozcieramy na gładką masę, solimy i pieprzymy, dorzucamy pokrojony szczypiorek i mamy pełnowartościowe śniadanie.
Zupa ogórkowa – przepis
Zupa z ogórków kiszonych to zawsze dobry pomysł, kiedy zostaje nam więcej ogórków w słoiku, a czas ich przydatności się kończy (np. otworzyliśmy je miesiąc wcześniej). By ją wykonać, potrzebny nam kawałek dobrej jakości mięsa np. szyjka lub skrzydło z indyka, udko z kurczaka, a do tego: włoszczyzna, 6 sztuk ogórków kiszonych, ziemniaki, przyprawy typu: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, a także śmietana do zabielenia. A jak zrobić zupę ogórkową, kiedy nam się spieszy, a nie mamy pod ręką mięsa? O tym można dowiedzieć się na stronie Akademii Smaku i przepisie na zupę ogórkową.
Do zupy ogórkowej często zabieramy się wtedy, gdy stwierdzamy, że ogórki znajdujące się w słoiku są miękkie i nie nadają się już do niczego innego. A dlaczego ogórki kiszone są miękkie? Bo zrobiliśmy jakiś błąd podczas ich kiszenia. Jeśli nie chcemy go powtarzać, zajrzyjmy na stronę Akademii Smaku, by dowiedzieć się, jak kisić ogórki, żeby były twarde? Dzięki tym poradom już nigdy nie będziemy musieli na siłę gotować zupy ogórkowej, a nasze własnoręcznie zrobione ogórki kiszone będą jędrne i chrupiące.