Od dzisiaj nie wyrzucam czerstwego pieczywa – robię z niego pyszne potrawy!
Czerstwy chleb, to częsty gość w naszych domach. Zanim trafi do kosza, warto zastanowić się, jak można go przekształcić w smaczne i kreatywne potrawy. W tym artykule przedstawię kilka pomysłów na wykorzystanie czerstwego chleba.
Podstawowe wykorzystanie
Grzanki, to świetne danie zarówno na śniadanie, jak i kolację. Możecie przyrządzać je w dowolny sposób. W wersji na słono, użyjcie masła czosnkowego, ziołowego, serka topionego lub ulubionego gatunku sera oraz warzyw. Jeżeli macie ochotę na odrobinę słodyczy, to proponuję dżem, powidła, czy czekoladowy krem. Możliwości macie naprawdę wiele i nawet codziennie można przyrządzić zupełnie inną grzankę.
Przysmakiem z dzieciństwa jest chleb w jajku. Wystarczy roztrzepać jajka z ulubionymi przyprawami, zamoczyć chleb i podsmażyć z obu stron. Przekąska jest szybka, prosta i pyszna. Inną opcją są grzanki z opiekacza z serem, szynką i pomidorem. Tutaj również istnieje sporo wariantów smakowych. Co powiecie na domowe grzanki do zupy? Pokrójcie chleb w kostkę, obtoczcie w oliwie z ziołami oraz czosnkiem i podpieczcie. Zarumienią się, staną chrupiące i doskonałe! Chleb nabierze chrupkości, świeżości i smaku. Czerstwe pieczywo doskonale nadaje się na własnej roboty bułkę tartą czy kwas chlebowy. Najlepiej, aby pieczywo było całkowicie wysuszone. Wtedy zetrzyjcie je na tarce i przechowujcie w pojemniku na żywność. Nie bójcie się eksperymentować.
Pulpety
Co kupić?
Pulpety:
- ok. 500 g czerstwego pieczywa
- 2 szklanki mleka
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 4 łyżki prażonych pestek dyni
- 2 jajka
- sól
- biały pieprz
- 4 łyżki posiekanego koperku
Salsa:
- 3 pomidory, każdy w innym kolorze
- 1 szalotka
- pęczek ziół
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Czerstwy chleb pokrójcie na kromki i namoczcie w mleku. Następnie dokładnie go odciśnijcie i dodajcie pozostałe składniki na pulpety. Wyróbcie gładką masę i formujcie pulpety. Smażcie je na rozgrzanym oleju z obu stron.
Pomidory oczyśćcie z nasion i pokrójcie w kostkę. Cebulę oraz zioła posiekajcie. Całość doprawcie pieprzem oraz solą, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszajcie i podawajcie z pulpetami.
Zapiekanka
Kwas chlebowy
Co kupić?
- 30 dag czerstwego chleba razowego na naturalnym zakwasie
- 2,5 l wody źródlanej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 dag drożdży
- kilka ziarenek nieugotowanego ryżu
Przygotowanie:
Wodę zagotujcie i odstawcie do ostygnięcia. W piekarniku upieczcie pokrojony w kostkę chleb. Kiedy się zarumieni oraz przestygnie przełóżcie go do szklanego słoika. Zalejcie go wodą i odstawcie na trzy godziny. Po tym czasie rozpuśćcie drożdże oraz cukier. Dodajcie do chleba i odstawcie na dobę. Następnie przecedźcie go i przelejcie kwas do butelek. Dodajcie odrobinę ziarenek ryżu. Na 3 dni odstawcie butelki w chłodnej miejsce, w pozycji leżącej. Kwas gotowy. Najlepiej spożyć go przed upływem 4 tygodni.
Zupa chlebowa
Co kupić?
- kilka kromek czerstwego chleba
- ok. litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzejcie oliwę i zeszklijcie w niej posiekaną cebulkę. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w kostkę chleb i smażcie przez 10 minut. Całość zalejcie bulionem i gotujcie kolejne 10 minut. Na koniec wszystko zblendujcie na gładki krem i przyprawcie.