Airfryer jest dziś nie tylko urządzeniem kuchennym, ale także symbolem nowoczesnego, świadomego stylu życia. Estetyka, luksus, innowacje technologiczne i trendy kulinarne przyciągają kobiety ceniące klasę, elegancję i jakość – bez kompromisów.
Współczesna kobieta nie tylko gotuje – ona projektuje swoją przestrzeń, dba o estetykę, ergonomię i jakość detali. Dlatego nowoczesne urządzenia kuchenne muszą być nie tylko użyteczne, ale też piękne, inteligentne i idealnie dopasowane do stylu życia. Airfryer doskonale wpisuje się w ten trend.
Estetyka i funkcjonalność ma znaczenie
Kuchnia to dziś przestrzeń reprezentacyjna otwarta na salon, widoczna dla gości, pełniąca funkcję centrum życia rodzinnego i towarzyskiego. Dlatego kobiety chętnie wybierają urządzenia, które są równie piękne co funkcjonalne – a airfryer nowej generacji staje się „biżuterią na blacie”. Dzisiejsze airfryery to metaliczne wykończenia (inox, czarny mat, szczotkowana stal), zaokrąglone, nowoczesne kształty w stylu „soft minimalism” oraz eleganckie, dotykowe panele LED, często z podświetleniem ambientowym.
Topowe modele airfryerów oferują funkcje, które jeszcze kilka lat temu wydawały się futurystyczne, jak np.: tryb automatycznego rozpoznawania potraw (urządzenie samodzielnie dobiera temperaturę i czas na podstawie wagi i struktury produktu), aplikacje mobilne (pozwalają sterować airfryerem z poziomu telefonu, nawet będąc poza domem), opcje planowania tygodniowego menu (integracja z kalendarzem, przypomnienia, lista zakupów). To szczególnie ważne dla kobiet aktywnych, prowadzących firmy, wychowujących dzieci lub po prostu kochających nowoczesne gadżety, które myślą za nich. W nowoczesnych apartamentach i domach typu smart home, airfryer jest często zintegrowany z systemem kuchennym, tzn. współpracuje z piekarnikiem, płytą indukcyjną i okapem, może być zamontowany na stałe (design „w zabudowie”) oraz może wysyłać powiadomienia do telefonu lub smartwatcha („Twoje danie jest gotowe, smacznego!”).
Wiele nowoczesnych airfryerów ma podwójne komory, dzięki którym można jednocześnie piec warzywa i mięso bez mieszania smaków, piec słodkie i słone dania w tym samym czasie lub przygotować większą porcję dla całej rodziny. Niektóre modele oferują funkcję automatycznego dopasowania czasu, tak by oba składniki skończyły się piec dokładnie w tej samej minucie. W USA coraz więcej kobiet korzysta z airfryera do pieczenia bezglutenowego i niskocukrowego, portale takie jak Women’s Health, The Kitchn czy Good Housekeeping pełne są przepisów na zdrowe desery i fit-przekąski z frytkownicy beztłuszczowej.
Airfryer to jednak nie tylko pieczenie. Nowoczesne modele oferują także funkcję odgrzewania bez mikrofali – dania nie stają się gumowate, a zachowują chrupkość oraz funkcję regeneracji pieczywa. W krajach takich jak Niemcy, Holandia czy Japonia, gdzie kultura niemarnowania żywności (tzw. zero waste) jest mocno rozwinięta, airfryer stał się narzędziem codziennego użytku właśnie z tego względu. Ponadto według danych opublikowanych przez Energy Saving Trust UK (2024), airfryer zużywa średnio do 70% mniej energii elektrycznej niż piekarnik przy podobnym efekcie termicznym.
Pyszne i smaczne dania – propozycje
Klasyczna frittata
Składniki:
– olej w sprayu
– 1 szczypiorek, pokrojony w cienkie plasterki
– ½ czerwonej papryki, drobno posiekanej
– 50 g mieszanki mozzarelli i sera żółtego
– 4 duże jajka
Przygotowanie:
Rozgrzać frytkownicę do 180 st. C. Wyłożyć frytkownicę papierem do pieczenia lub okrągłą papierową foremką do ciasta. Spryskać całość olejem. Do miski wsypać posiekany szczypiorek, czerwoną paprykę i połowę sera. Wbić jajka, doprawić solą i czarnym pieprzem i ubić. Wlać mieszankę do frytkownicy i smażyć przez 10 min. Posypać resztą sera i włożyć z powrotem do frytkownicy na kolejne 6-10 min., do uzyskania złotego koloru i dobrego wyrośnięcia. Odstawić na 5 min. przed pokrojeniem i podaniem.
Tosty z jajkiem
Składniki:
– 2 kromki chleba
– 2 duże jajka
– sól i pieprz
– spray do smażenia
Przygotowanie:
Za pomocą szklanki docisnąć kromki chleba, aby utworzyć wyraźne wgłębienie, upewniając się, że jest wystarczająco głębokie, aby zmieścić jajko. Lekko natłuścić kosz frytkownicy, aby zapobiec przywieraniu. Umieścić w nim kromki chleba, upewniając się, że leżą płasko. Delikatnie wbić jajko we wgłębienie każdej kromki chleba, upewniając się, że żółtko pozostanie nienaruszone. Równomiernie posypać solą i pieprzem. Ustawić frytkownicę na 180 st. C i piec przez 8-10 min. Uważnie obserwować, aby uzyskać pożądaną konsystencję żółtka.
Chimichangi deserowe
Składniki)
– 230 ml serka śmietankowego, zmiękczonego do temperatury pokojowej
– 1/4 szklanki śmietany lub zwykłego jogurtu greckiego
– 1½ łyżki cukru granulowanego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 8 średnich truskawek, pokrojonych na ćwiartki
– 1 średni banan, obrany i pokrojony w plasterki
– 8 miękkich tortilli mącznych
– 8 łyżeczek nutelli
– oliwa w sprayu
– 3 łyżki roztopionego masła
– cukier cynamonowy
Przygotowanie:
W średniej misce ubić razem zmiękczony serek śmietankowy, śmietanę (lub jogurt grecki), cukier i wanilię, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Podzielić mieszankę serka śmietankowego na 2 średnie miski i wrzucić pokrojone na ćwiartki truskawki do jednej, a pokrojone banany do drugiej. Delikatnie wymieszać. Położyć miękką tortillę na czystej powierzchni roboczej. Położyć 1/4 mieszanki truskawkowej po lewej stronie środka tortilli. Następnie położyć łyżeczkę nutelli. Złożyć lewą stronę tortilli na nadzienie. Złożyć krótkie końce do środka i zwinąć. Powtórzyć to samo z pozostałą mieszanką. Spryskać chimichangi oliwą w sprayu i rozgrzać frytkownicę do 180 st. C. Układać chimichangi szwem do dołu i smażyć przez 8 do 10 min. Po usmażeniu umieścić chimichangi na drucianej kratce. Posmarować wszystkie boki, zakamarki i zagłębienia masłem, a następnie obtoczyć w mieszance cynamonu z cukrem.
Ryba z sosem majonezowym
Składniki:
– 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
– 2 duże jajka
– 1 szklanka bułki tartej
– 1/2 szklanki żółtej mąki kukurydzianej
– 1 łyżka soli
– 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 1 kg filetów z dorsza
– oliwa z oliwek w sprayu do smażenia
Sos tatarski:
– 1 szklanka majonezu
– 2 łyżki marynaty z ogórków kiszonych
– 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 1/4 łyżeczki soli
– frytki, do podania
– cząstki cytryny, do podania
– posiekana świeża pietruszka, do dekoracji
Przygotowanie:
Wsypać mąkę na talerz. Rozbić jajka w szerokiej, płytkiej misce. Wymieszać bułkę tartą, mąkę kukurydzianą, sól i pieprz w innej szerokiej, płytkiej misce. Obtoczyć rybę w mące, zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w mieszance bułki tartej. Spryskać panierowaną rybę oliwą w sprayu z obu stron. Umieścić kawałki ryby w jednej warstwie w koszyku frytkownicy zachowując odstęp. Smażyć w 180 st. C przez 5 min. Ostrożnie przewrócić rybę i kontynuować smażenie przez kolejne 5 min., aż ryba będzie złocistobrązowa i łatwo będzie się rozdzielała widelcem. Wymieszać majonez, marynatę, cebulę, sok z cytryny, czarny pieprz i sól w małej misce. Podawać rybę z frytkami, sosem tatarskim, cząstkami cytryny i posypką z siekanej, świeżej pietruszki.
Mielone w wersji koktajlowej
Składniki:
– 1 kg mielonego kurczaka, indyka, cielęciny, wołowiny lub jagnięciny
– 1 mała cebula, drobno posiekana
– sól i pieprz do smaku
– ½ szklanki galaretki winogronowej
– ½ szklanki ketchupu
Przygotowanie:
Wymieszać mielone mięso, cebulę, sól i pieprz. Spryskać kosz frytkownicy sprayem do smażenia. Uformować z mieszanki mięsnej małe kulki i umieść je w koszu. Smażyć we frytkownicy w temperaturze 200 st. C przez 10 min. W międzyczasie w średnim garnku podgrzać galaretkę z ketchupem. Dodać mielone, wymieszać i podawać z wykałaczkami.
Czas gotowania i temperatura mogą się nieznacznie różnić w zależności od konkretnego modelu air fryera.