Co zamiast chleba – top 5 super propozycji! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Co zamiast chleba – top 5 super propozycji!

19 sierpnia 2019, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Pieczywo to nieodłączny element posiłków, w szczególności śniadań i kolacji, ale i nie tylko. Kanapki to najpopularniejsza forma wykorzystywania chleba, jednak zbyt częste jego spożywanie może odbić się na naszym zdrowiu. Przygotowaliśmy dla Was najważniejsze informacje o chlebie oraz propozycje zamienników.

Korzyści ograniczenia pieczywa

Niektórym może być ciężko zrezygnować z pieczywa, no bo wiadomo jest pyszne, chrupiące i znane nam od lat. Wiele osób uważa chleb jako najważniejszy produkt w domu. Niestety spożywanie go w dużych ilościach dostarcza do organizmu sporą dawkę kalorii a co za tym idzie  – powoduje otyłość. Naukowcy z Ameryki w swoich badaniach odkryli, że nadmiar chleba zaburza równowagę kwasowo – zasadową i może prowadzić do osteoporozy.

Pieczywa powinny unikać osoby, które leczą się na cukrzycę, ponieważ chleb znacznie zwiększa poziom glukozy we krwi. Zawiera on sporą dawkę cukrów prostych i niestety mało błonnika. Znacznie lepszym wyborem będzie pieczywo pełnoziarniste, ponieważ w mniejszym stopniu oddziałuje na insulinę a dodatkowo zapewnia uczucie sytości.

zamiennik apieczywa

Pieczone bataty

Wystarczy, że pokroisz słodkie ziemniaki w grube plasterki, dodasz odrobinę oliwy z oliwek oraz ziół i upieczesz. Bez problemu zastąpią Ci kromkę chleba. Posiadają one niski indeks glikemiczny i są idealne dla diabetyków. Dodatkowo zawierają karoten oraz karotenoidy, które poprawiają wzrok. W batatach znajdują się również substancje, które zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca.

Pieczone bataty lub placuszki warzywne

Potrzebne składniki:

2 małe bataty

1 cukinia

1 kostka tofu naturalnego

1 mała czerwona cebula,

1 pomidor malinowy,

zioła i przyprawy: wedle uznania

ew. pestki dyni lub słonecznika do posypania lub oliwa z oliwek do polania.

Wykonanie:

Bataty obrać i pokroić w plastry. Cukinię, pomidora, cebulę i tofu pokroić również w plastry. Poukładać składniki warstwami według kolejności: batat + cukinia + tofu + pomidor + cebula + zioła. „Kanapki” ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu polać odrobiną oliwy lub posypać pestkami dyni lub słonecznika. Inną opcją jest wykonanie placuszków z tych warzyw, aby je wykonać należy zetrzeć na tarce warzywa (bataty i cukinię), dodać mąkę, jajko, przyprawy. Smażyć na oleju.

bataty zamiennik chleba

Chleb z komosy ryżowej

Jeszcze inna nazwa komosy ryżowej to ryż peruwiański. Jest to roślina jednoroczna, którą można znaleźć w Ameryce Południowej. Komosa ryżowa należy do roślin bezglutenowych, więc świetnie nadaje się do jadłospisu osób nie tolerujących glutenu. Kwasy fenolowe zawarte w komosie działają jak tarcza dla naszego organizmu. Regularne jedzenie komosy uchroni Cię przed chorobami, gdyż usuwa wolne rodniki.Kanapki z komosy, mąki z ciecierzycy oraz mleka roślinnego to idealne połączenie jako zamiennika chleba a nawet może służyć za ciasto do pizzy. Komosa zawiera mnóstwo białka, posiada niski indeks glikemiczny a dodatkowo jest lekkostrawna.

Składniki:
  • 100 g mąki ryżowej
  • 300 g ugotowanej komosy ryżowej (ok 100g suchej)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 25 ml oleju ryżowego lub rzepakowego
  • 150 ml świeżego soku z pomarańczy  lub woda
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub innych ziół

Przygotowanie:

Ugotowaną komosę, mąkę ryżową i ziemniaczaną należy zmiksować. Następnie wlewamy sok z pomarańczy oraz olej i  miksujemy do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Dodaj sól i przyprawy. Wyłóż papier do pieczenia w blaszce lub naczyniu żaroodpornym.Piecz w 180 stopniach przez 30 minut.

chleb z komosy

Pieczarki portobello

Obok białych i brązowych pieczarek, w najlepszych kuchniach świata wykorzystuje się pieczarki portobello, które od kilku lat są już dostępne w naszych sklepach. Grzyby portobello to tak naprawdę nieco odmieniona, dobrze znana w Polsce pieczarka. Różnice między nią a portobello tkwią głównie w kolorze i wielkości.

Portobello są większe od zwykłych pieczarek, a skórka na kapeluszu jest bardziej „przybrudzona”. Od mniejszych kuzynek różnią się też smakiem, są bowiem bardziej grzybowe i aromatyczne. Smakosze, którzy wykorzystują portobello w kuchni, zachwalają zdolność tej pieczarki do pochłaniania aromatów i ciekawszy smak od tego, którym pochwalić się mogą jego bielsze kuzynki. Grzyby portobello nie tylko dobrze smakują, ale również posiadają właściwości zdrowotne. Stanowią cenne źródło witamin z grupy B, witaminy D oraz fosforu. Duża zawartość białka roślinnego, pomaga walczyć z chorobami. Według opinii dietetyków, portobello doskonale wpływają na proces leczenia wielu różnych chorób. Te grzyby, podobnie jak boczniaki, są smaczne i mogą zastąpić mięso w wielu potrawach.

Portobello nadziewane czosnkowym masłem ziołowym

Składniki:
– 6-8 kapeluszy portobello
– 1 szklanka bułki tartej
– 1/2 szklanki masła
– 4 ząbki czosnku, drobno rozdrobnione
– 3/4 łyżeczki suszonego oregano
– szczypiorek, drobno posiekany
– 1/2 szklanki świeżej pietruszki, drobno posiekanej
– gruba sól i świeży mielony pieprz
– garść grappe lub pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. W rondelku wymieszać masło, czosnek i oregano, podgrzewać na małym ogniu. Posmarować kapelusze portobello odrobiną roztopionego masła i ułożyć na blasze do pieczenia. Podpiec. Wymieszać bułkę tartą, pietruszkę, szczypiorek, sól i pieprz i polać masłem czosnkowym. Każdy kapelusz nadziać masłem czosnkowo-ziołowym, na wierzchu położyć połówki pomidora. Grillować lub piec w piekarniku do uzyskania złotego koloru, około 5 min. Wyjąć z piekarnika, udekorować świeżą pietruszką i podawać.

pieczarki portobello

Papier ryżowy

Papier ryżowy to tradycyjny produkt spożywczy Chin i Wietnamu. Cienkie arkusze wykonane są zwykle z mąki ryżowej, soli i wody. Zawijamy w nie przeróżne nadzienia i tylko od nas zależy, co znajdzie się w środku. Tak powstają sajgonki (inaczej spring rolls), czy też sakiewki. Mogą być spożywane na zimno lub po wcześniejszym usmażeniu.

To niskokaloryczny posiłek nadający się do tworzenia wrapów, krokietów, gołąbków, pierogów i innych pyszności. Jest to zdecydowanie lepsza przekąska na kolację czy śniadanie i bez problemu zastąpi Ci chleb.

Niecodzienne gołąbki

Co kupić?

  • 40 dkg ryżu
  • pół papryki czerwonej
  • sos sojowy
  • 1 cebula
  • 1 pierś z kurczaka
  • Vegeta
  • pieprz
  • papier ryżowy

Przygotowanie:

Ryż gotujemy jak zwykle po czym odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Pierś oraz paprykę kroimy w kostkę i smażymy, aż do miękkości. Następnie dodajemy do patelni  pokrojoną cebulę. Dodaj do tego Vegetę oraz przyprawy dla smaku. Papier smarujemy delikatnie wodą, aby się nie łamał. Układamy na nim ryż oraz farsz i zawijamy w ruloniki.

papier4

Faszerowana papryka

Składniki na 1 porcję:

  • 1 papryka
  • mały kawałeczek papryczki chilli
  • mały kawałek cukinii
  • 1 mała marchewka
  • kawałeczek selera
  • 2-3 fasolki szparagowe
  • 1 mała cebula
  • świeże listki bazylii i oregano
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ok. 50 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • sól do smaku

PS.: Tak na prawdę papryczkę można nafaszerować niemalże każdymi warzywami, wszystko zależy od upodobania i od zawartości lodówki

Przygotowanie:

Potrzebne warzywa obieramy i kroimy w małą kostkę, cienkie plasterki, bądź jak kto woli :) Wszystkie składniki na farsz, oprócz mięska! podsmażamy na patelni (jeżeli to konieczne, dodajemy troszkę oleju bądź podlewamy wodą). I tak dusimy ok. 15 minut. Następnie wierzch papryczki ścinamy i wydrążamy z niej środek. Na dole układamy pokrojone w kostkę mięso, lekko osolone, na którego wierzch dodajemy farsz ( być może farszu wyjdzie za dużo, wtedy nie zostanie nam nic innego jak jego skosztowanie :D). Papryczkę przykrywamy jej wierzchem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na ok. 30-35 minut. Kiedy minie ok. 20 minut ściągamy „przykrywkę” papryki i na wierzch wbijamy jajko (aby było bezpiecznie, można jajko wlać najpierw do kubeczka) I tak pieczemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie możemy ze smakiem spróbować naszego dzieła.

faszerowana papryka

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...