Co na szybko dla gości – imprezowe przepisy

4 lipca 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Koniec z postrzeganiem kanapek wyłącznie jako sposobu na zrobienie szybkiego śniadania lub lunchu do pracy i szkoły, gdy brakuje inspiracji na coś bardziej finezyjnego. Kanapki na imprezę nadają się równie dobrze, jak inne, bardziej popularne przekąski.

przekąski imprezowe

Mała słodka kanapeczka jako swoisty finger food zawsze znajdzie swojego amatora. Jest świetną alternatywą dla typowych przekąsek imprezowych takich jak sałatki, tortille, wrapy itp. Świetnie pasuje jako szybka przekąska czy przystawka do drinka, szampana, piwa czy lampki wina. Niektóre kanapki można serwować na ciepło lub zimno, wszystko zależy od składników jakie na niej umieścimy. Im bardziej kolorowo tym lepiej, warto więc wcześniej zaopatrzyć się w przeróżne warzywa a nawet owoce, zioła i przyprawy.  Kanapki uwielbiają towarzystwo majonezu, keczupu i innych pikantnych dipów. Można też pokusić się o wykonanie domowej wędliny już we własnym zakresie, przepis na schab w soli znajdziecie TUTAJ.

Tacka kanapek włoskich

Składniki:
– 3 bagietki
– 500 g łososia wędzonego
– 500 g szynki parmeńskiej (prosciutto)
– 800 g serka śmietankowego
– 240 g sera pleśniowego
– 100 g suszonych moreli
– 100 g czarnych oliwek
– 100 g zielonych oliwek
– koperek
– 2 łyżeczki chrzanu
– 1 czerwona papryka
– kiełki
– masło
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Bagietkę pokroić na kromeczki imprezowe. Możemy kroić po skosie, wtedy pięknie będą prezentować się na talerzu lub paterach. Bagietkę posmarować cienko masłem. Drobno pokroić oliwki i paprykę, przygotowując ekspresową salsę. Pokroić na kawałki ser pleśniowy, a morele na połówki. Połowę serka wymieszać z chrzanem. Drugą połowę można połączyć z koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Za pomocą szprycy lub łyżeczki nakładać na wybrane kanapki. I poukładać resztę składników: serek chrzanowy z kawałkami łososia, serek śmietankowy z solą i pieprzem z salsą oliwkową oraz z kawałkami szynki i czarną oliwką. Ser pleśniowy z morelą i kiełkami. Udekorować koperkiem.

Tacka kanapek włoskich

Kanapeczki na ciepło

Składniki:
– 200 g czerwonych pomidorów
– 200 g złotych pomidorów
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– pełnoziarnisty chleb, pokrojony
– oliwa z oliwek, do posmarowania
– 1/3 szklanki (90 g) pesto bazyliowego
– 100 g sera camembert, pokrojonego w cienkie plasterki
– listki świeżej bazylii, do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Umieść pomidory na 1 przygotowanej tacy. Skropić olejem i doprawić. Piec przez 15 min. W międzyczasie za pomocą okrągłego noża o średnicy 6 cm wyciąć z chleba 15 krążków. Posmarować olejem obie strony chleba. Upiec chleb, aż będzie złocisty i chrupiący. Przełożyć do przygotowanej tacy. Lekko ostudzić. Chleb posmarować pesto. Na wierzch położyć pomidory i camembert. Piec przez 1 min. aż camembert się rozpuści. Każdą kanapkę udekorować listkiem bazylii. Podawać na ciepło.

Kanapeczki na ciepło

Przekąska na ogórku

Składniki:
– 1 średni ogórek szklarniowy
– dip z awokado
– seler, drobno posiekany
– marchewka, posiekana
– kiełki lucerny

Przygotowanie:
Ogórka pokroić w plastry o grubości 1 cm. Na każdy plasterek nałożyć 1 łyżeczkę dipu z awokado. Posypać selerem, marchewką i kiełkami lucerny.

Przekąska na ogórku

Przekąska na melonie

Składniki:
– 700 g melona spadziowego, obranego, pozbawionego nasion
– 6 plasterków prosciutto, pokrojonych na 3 części
– 18 małych bocconcini
– oliwa z oliwek extra virgin, do podania
– małe listki świeżej mięty do podania

Przygotowanie:
Melona pokroić na osiemnaście kawałków o boku 2,5 cm. Na każdym kawałku ułożyć kawałek szynki prosciutto i bocconcino. Szaszłyk z wykałaczkami lub widelcami koktajlowymi. Skrop olejem. Posypać miętą. Doprawić pieprzem.

Przekąska na melonie

Crostini koktajlowe

Składniki:
– 1 bagietka
– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1 ząbek czosnku
Dla wariantu pomidorowego:
– 2 duże dojrzałe pomidory
– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
– mała garść listków bazylii i mięty
– szczypta cukru (opcjonalnie)
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Dla wariantu z prosciutto
– 100 g fasoli cannellini w puszce
– 2 plasterki szynki prosciutto
– mała garść dzikiej rukoli
Dla wariantu z serem kozim
– 100 g miękkiego koziego sera bez skórki
– 2 świeże figi
– mała garść listków mięty
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– miód, do skropienia

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 s. C. Odciąć końce bagietki i pokroić ją na ukośne kanapeczki o grubości około 2 cm. Ułożyć na dużej blasze do pieczenia, skropić olejem i piec 7-8 min. Dla wariantu z pomidorami, grubo posiekać pomidory i umieścić je w małej misce. Skropić odrobiną oleju, posiekać listki bazylii i mięty i wymieszać je z solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dla wariantu z szynką, fasolę cannellini umieścić w małej misce, dodać dobrą kroplę oleju, przyprawić, a następnie rozgnieć widelcem. Plasterki szynki prosciutto przekroić na pół. Dla wersji z serem kozim, rozgnieść ser kozi widelcem w małej misce i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Figi pokroić na osiem kawałków. Wyjąć crostini z piekarnika. Ząbek czosnku przekroić na pół i natrzeć kanapeczki. Położyć mieszankę pomidorową na osiem crostini. Ułożyć rukolę na ośmiu kolejnych i położyć na wierzchu puree z fasoli cannellini. Lekko zgnieć prosciutto i ułożyć na wierzchu każdego z nich. Na koniec rozsmarować kozi ser na pozostałych ośmiu crostini, ułożyć na każdym z nich po kilka kawałków figi, posypać listkami mięty i skropić odrobiną octu balsamicznego i miodu. Ułożyć crostini na dużym półmisku lub paterze i podawać.

Crostini koktajlowe

Koreczki imprezowe

Składniki:
– 15 Bocconcini, odsączone, przekrojone na pół
– 30 listków bazylii
– 200 g (około 30) pomidorków
– 1/2 dużego arbuza
– 6 plastrów szynki prosciutto
– 30 małych listków mięty
– brie (125 g)
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 100 g wędzonego łososia

Przygotowanie:
Nabić bocconcini na szpikulce lub wykałaczki z listkami bazylii i pomidorami. Za pomocą noża do melonów wyciąć kulki z arbuza. Prosciutto pokroić w paski o długości około 10 cm i szerokości 2 cm. Umieścić listek mięty na każdej kulce i zawinąć w szynkę prosciutto. Użyć szpikulców koktajlowych lub wykałaczek, aby zabezpieczyć. Brie przekroić poziomo na pół, a następnie każdą połówkę pokroić na 12 klinów. Rozłożyć koperek na talerzu. Wcisnąć przeciętą stronę każdego klina brie w koperek, aby go pokryć. Wędzonego łososia porwać na małe kawałki i układać na brie. Użyć szpikulców koktajlowych lub wykałaczek, aby zabezpieczyć.

Koreczki imprezowe

 

zobacz również:

Crostini – pyszne kanapeczki na przekąskę – różne przepisy

Tartinki czyli mini kanapeczki z łososiem i śledziem

Przepyszne i szybkie kanapeczki śniadaniowe

Pyszne śniadaniowe kanapeczki: kolorowo i zdrowo!