Co jeść w upały? Lekkie i orzeźwiające posiłki idealne na lato

Avatar photo
20 sierpnia 2025,
dodał: Emilia Stasiak

Niby każdy czeka na lato, gorące dni, ale gdy na termometrze temperatura sięga zenitu, zaczynamy narzekać i marudzić. Jeść się wtedy nie chce a przecież trzeba coś zjeść. Upalne dni stają się dla wielu z nas dużym wyzwaniem kulinarnym. Gdy za oknem panuje wysoka temperatura chętniej sięgamy po lekkie, orzeźwiające potrawy, które nie tylko schłodzą nas od wewnątrz, ale również dostarczą niezbędnych składników odżywczych. W tym artykule przedstawię kilka propozycji na chłodniki, sałatki i orzeźwiające desery, idealne na letnie dni!

W upały warto jeść warzywa i owoce o wysokiej zawartości wody – ogórki, pomidory, arbuz, melon. Najlepiej pić napoje ziołowe i lemoniady np. z bazylią, miętą czy cytrusy. Postaw też na produkty fermentowane takie jak, kefir, maślanka czy jogurt, które wspomagają trawienie. Unikaj potraw smażonych, tłustych, bardzo słodkich lub z dużą ilością mięsa.

Chłodnik ogórkowy

Składniki:

2 ogórki

1 mały jogurt naturalny

1 ząbek czosnku

Świeży koperek (do smaku)

Sól i pieprz (do smaku)

Chłodna woda

Jak zrobić? Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odsącz nadmiar wody. W misce wymieszaj jogurt naturalny z odrobiną wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodaj starty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i schłódź przed podaniem.

Chłodnik truskawkowy z miętą

Składniki:

500 g świeżych truskawek

200 ml jogurtu naturalnego lub kefiru

1 łyżeczka miodu

listki mięty

Jak zrobić? Zblenduj truskawki z jogurtem i miodem. Dodaj posiekane listki mięty. Podawaj bardzo zimne, opcjonalnie z kostkami lodu.

Sałatka z arbuzem i fetą

Składniki:

1 mały arbuz

200g fety

Świeża mięta

Sól i pieprz (do smaku)

Sok z limonki

Jak zrobić? Arbuza i fetę pokrój w kostkę. W misce wymieszaj arbuza z fetą, posiekanymi liśćmi mięty oraz sokiem z limonki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj schłodzoną.

Sałatka z komosy ryżowej z warzywami

Składniki:

1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)

1 czerwona papryka

1 ogórek

1 pomidor

Garść rukoli

Oliwa z oliwek

Sok z cytryny

Sól i pieprz (do smaku)

Jak zrobić? Komosę ryżową przepłucz pod zimną wodą, a następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu ostudź. Warzywa pokrój w drobną kostkę, a rukolę oderwij na mniejsze kawałki. W misce połącz ostudzoną komosę ryżową z warzywami. Skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a następnie dopraw solą i pieprzem.

Orzeźwiający sorbet owocowy

Składniki:

2 szklanki ulubionych owoców (np. truskawki, maliny, mango)

2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego

Sok z 1 limonki

Jak zrobić? Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki (jeśli używasz owoców mrożonych, możesz pominąć ten krok). Umieść owoce w blenderze, dodaj miód i sok z limonki, a następnie zmiksuj na gładką masę. Przelej sorbet do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin, aż osiągnie odpowiednią konsystencję.

Smoothie z zielonymi warzywami

Składniki:

1 szklanka szpinaku

1 banan

1 kiwi

1/2 avocado

1 szklanka wody lub mleka roślinnego

Sok z limonki (do smaku)

Jak zrobić? Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Jeśli smoothie jest zbyt gęste, dodaj trochę więcej wody lub mleka roślinnego. Podawaj schłodzone, ozdobione plasterkiem kiwi lub limonki. Korzystaj z sezonowych produktów i eksperymentuj z kolorami i smakami – niech letnie gotowanie będzie przyjemnością!

 



FORUM - bieżące dyskusje

Książki Wilczyńskiej - czytacie?
Ja akurat nie czytam obyczajowych, ale jeśli kiedyś autorka napisze np. kryminał to chętnie poznam.....
Narcystyczne zaburzenia osobowości
Dla mnie sytuacja, gdzie kobieta pozwala naruszać swoje granice i nie odchodzi jest patologiczna.....
Jakie buty na szerokie stopy?
Latem jest super, bo można nosić klapki - więc może warto z szerokimi stopami...
Ile w Was jest narcyzmu?
U mnie narcyzmu jest coraz mniej, akceptuję nawet objawy starzenia :)