Co jeść przy niedoborze witaminy B12? To powinno znaleźć się w menu | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Co jeść przy niedoborze witaminy B12? To powinno znaleźć się w menu

21 września 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Niedobór witaminy B12 jest zaburzeniem niedocenianym, choć mającym niebagatelny wpływ na zdrowie. Narażeni są na niego nie tylko wegetarianie, ale również osoby z nieprawidłową florą bakteryjną jelit, stanami zapalnymi żołądka i schorzeniami pasożytniczymi. Zbyt niski poziom kobalaminy skutkuje anemią, objawami ze strony układu pokarmowego czy zmęczeniem, ale również zaburzeniami neurologicznymi i psychiatrycznymi. To wszystko sprawia, że w przypadku niepokojących symptomów zbadanie poziomu tej witaminy może uratować nasze zdrowie i znacząco poprawić komfort życia.

WITAMINA D

 

Witamina B12 – strażnik równowagi psychicznej i broń w walce z anemią

Znaczenie wit. B12 dla zdrowia jest nie do przecenienia. Jej właściwy poziom w organizmie umożliwia prawidłową pracę układu nerwowego, pokarmowego i krwionośnego. Kobalamina zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się we krwi homocysteiny, czyli substancji, która w zbyt dużych ilościach może prowadzić do powstania zakrzepów, zawału oraz udaru. Ponadto, dbając o regularną podaż lub suplementację witaminy B12, zapobiegamy anemii, wynikającej z jej niedoboru. Wit. B12 wpływa na odporność, syntezę szpiku kostnego, wytwarzanie czerwonych krwinek i przemiany metaboliczno-energetyczne w organizmie. Uczestniczy w tworzeniu neuroprzekaźników, a także wzmacnia otoczkę mielinową, chroniącą komórki nerwowe. Jej niedobór może więc wpływać negatywnie na pracę niemal każdego układu, a tym samym na ogólną kondycję ludzkiego organizmu.

Objawy, które wskazują na niedobór kobalaminy w organizmie

Niedobór tej witaminy może być trudny do wykrycia i imitować wiele schorzeń, w tym zaburzenia psychiczne. Zdarza się, że u pacjentów leczonych psychiatrycznie na depresję, zaburzenia nastroju czy psychozy, wykrywany jest właśnie niedobór witaminy B12. W niektórych przypadkach dochodzi do niepotrzebnej farmakoterapii, której można było uniknąć, wprowadzając modyfikacje w diecie lub suplementując kobalaminę.

Jakie jeszcze objawy może dawać niedobór wit. B12?

• przewlekłe zmęczenie,

• anemia (również jej złośliwa odmiana),

• zaburzenia smaku, gładki i błyszczący język,

• stany zapalne i pieczenie w jamie ustnej,

• zaburzenia równowagi i drżenie mięśni,

• drętwienie kończyn,

• stany lękowe i niepokój,

• problemy z pamięcią i koncentracją,

• zawroty głowy i bladość skóry,

• zaburzenia rytmu serca.

Powyższe symptomy mogą wynikać z niedoboru wielu różnych substancji, dlatego niezbędna jest właściwa diagnostyka. Niedobór witaminy B12 pomoże wykryć zwykłe badanie krwi żylnej. Wartość poniżej 200 pg/ml to niedobór, jednak przyjmuje się, że dopiero powyżej 400 pg/ml mamy do czynienia z właściwym poziomem witaminy w organizmie.

W jakich produktach znajdziemy największą ilość wit. B12?

Podstawowym źródłem kobalaminy są produkty zwierzęce. Największe jej ilości znajdziemy w rozmaitych rodzajach mięsa (wołowym, drobiowym, wieprzowym, w podrobach), wędlinach, rybach i owocach morza, a także w produktach mlecznych, serach i jajkach oraz w drożdżach spożywczych. Niewielką ilość witaminy B12 zawierają również kiszone warzywa, chleb na zakwasie czy sos sojowy, ale jest to ilość absolutnie niewystarczająca do pokrycia dziennego zapotrzebowania. W większości przypadków niedobór może uzupełnić odpowiednia dieta. Jednak w wyjątkowych sytuacjach konieczne jest leczenie chorób źródłowych, na przykład zapalenia żołądka lub schorzeń jelit.

Suplementacja – skuteczny sposób na wyrównanie niedoborów

Szczególnie narażeni na niedobór kobalaminy są wegetarianie, a także osoby z zaburzonym procesem wchłaniania. W takich przypadkach zmiana diety może być albo niezgodna ze światopoglądem (wegetarianizm), albo nieskuteczna (złe wchłanianie). Braki uzupełnia się wówczas, przyjmując kobalaminę w tabletkach lub zastrzykach domięśniowych. Te ostatnie wskazane są przy bardzo poważnych niedoborach, gdy zależy nam na jak najszybszym podniesieniu poziomu witaminy w organizmie.

O czym warto pamiętać, suplementując witaminę B12?

– wybierajmy preparaty, których podstawowym składnikiem jest kobalamina,

– stosujmy suplementy zawierające możliwie największą dawkę witaminy,

– lepiej wchłaniana jest metylokobalamina, gorzej – cyjanokobalamina,

– pamiętajmy, że ewentualny nadmiar zostanie wydalony wraz z moczem,

– równolegle z wit. B12 warto przyjmować kwas foliowy i wapń,

– wskazane jest unikanie papierosów, alkoholu i redukcja stresu.

Trwały niedobór kobalaminy może mieć katastrofalne skutki dla zdrowia, natomiast odpowiednia suplementacja potrafi znacznie poprawić jakość życia. Wyrównanie poziomu witaminy B12 niweluje objawy depresyjne, wynikające z jej niedoboru, poprawia wydajność i nastrój, a także redukuje przykre objawy somatyczne. Pamiętajmy o odpowiedniej diecie. Dzięki temu nie tylko podniesiemy ilość wit. B12 we krwi, ale też na stałe utrzymamy ją na wysokim poziomie.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...