Odpowiednia dieta jest konieczna dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji. W odżywczym menu powinny znaleźć się warzywa i owoce, produkty zbożowe bogate w błonnik, rośliny strączkowe, bakalie. To tylko wycinek tego, co powinniśmy jeść, by zadbać o swój stan zdrowia. Czasem jednak bywa tak, że klasyczny, pożywny jadłospis nie wystarczy. Choroby, predyspozycje genetyczne czy zagrożenia środowiskowe mogą wpływać na zmianę potrzeb organizmu. Tak się dzieje w przypadku zagrożenia kamicą nerkową i w samej chorobie. Jak się odżywiać, by wspomóc organizm? Co jeść, aby uniknąć choroby?
Domowe płukanie nerek
Kamica nerkowa to dolegliwość polegająca na powstawaniu w nerkach oraz drogach moczowych złogów. Formują się one na skutek nadmiaru jakiejś substancji w moczu. Wyróżnia się kamicę fosforanowo-wapniową, szczawianowo-wapniową, moczanową i cystynową. W zależności od tego, na którą jesteśmy narażeni lub z którą konkretnie się zmagamy, musimy wprowadzić do codziennego menu inne produkty. Osoby, w których rodzinie były przypadki kamicy lub te, które już doświadczają ten niezwykle bolesnej przypadłości, muszą zwrócić większą niż dotąd uwagę na dietę. Bo w wielu przypadkach to ona odpowiada za powstawania kamieni i, co za tym idzie, ból.
Warto pamiętać, że – niezależnie od typu schorzenia – podstawą dbania o siebie jest picie dużych ilości płynów. 2-3 litry wody dziennie sprawią, że mocz stanie się rozrzedzony, a jego oddawanie znacznie częstsze. To takie domowe „płukanie nerek”, o które musimy zadbać na własną rękę.
Wykluczyć sól
Ograniczenie spożywania sodu to kolejna zmiana w diecie, którą należy wprowadzić niezależnie od rodzaju kamicy, która nam zagraża. A to oznacza bezwzględne ukrócenie spożywania soli. Istotne jest więc, by nie solić nadmiernie dań, nie spożywać gotowych posiłków i zrezygnować z żywności przetworzonej, w której słonego dodatku jest cała masa. Sód znajduje się też w mieszankach przypraw, konserwach, słonych wędlinach i przekąskach, które często chrupiemy wieczorem przed telewizorem. Czipsy odpadają, podobnie jak słone paluszki czy krakersy. Mniej tego składnika w jedzeniu – lepiej dla zdrowia nerek. Warto pamiętać, że większość sklepowych przysmaków ma już w sobie sporą dawkę tej substancji. Zrezygnujmy więc z dodatkowego solenia jedzenia. Jeśli zagraża nam kamica nerkowa, dieta jest naprawdę ważna!
Różne typy, różne menu
Różne artykuły spożywcze są zakazane i polecane w różnych typach kamicy. Fosforanowo-wapniowa powstaje przy moczu o odczynie zasadowym. Żeby zneutralizować pH, trzeba wybierać wszystkie te wyroby, które mają właściwości zakwaszające.
Szczawianowo-wapniowa kamica nerkowa? Dieta jest równie ważna. Zwiększamy ilość fosforanów, cytrynianów i magnezu. Jemy mniej mięsa i więcej cytrusów, masła i zbóż.
Przy zagrożeniu kamicą moczanową, przede wszystkim należy zadbać o picie płynów, wyeliminować mięso, kakao i nasiona strączkowe. Do jadłospisu wprowadzamy z kolei mleko i jego przetwory oraz ziemniaki i miód.
Ostatni typ schorzenie, cystynowy, jest wynikiem cystynurii, czyli choroby, w której przebiegu w moczu zwiększa się zawartość cystyny. Tutaj odpowiednie menu ma naprawdę ogromny wpływ na poprawę samopoczucia. Znacznie ograniczmy więc sól oraz białko w różnych jego formach.
Więcej na https://www.dbajonerki.pl/przepisy-dietetyczne/