Co jeść, aby uniknąć kamicy nerkowej? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Co jeść, aby uniknąć kamicy nerkowej?

30 maja 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Odpowiednia dieta jest konieczna dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji. W odżywczym menu powinny znaleźć się warzywa i owoce, produkty zbożowe bogate w błonnik, rośliny strączkowe, bakalie. To tylko wycinek tego, co powinniśmy jeść, by zadbać o swój stan zdrowia. Czasem jednak bywa tak, że klasyczny, pożywny jadłospis nie wystarczy. Choroby, predyspozycje genetyczne czy zagrożenia środowiskowe mogą wpływać na zmianę potrzeb organizmu. Tak się dzieje w przypadku zagrożenia kamicą nerkową i w samej chorobie. Jak się odżywiać, by wspomóc organizm? Co jeść, aby uniknąć choroby?

Domowe płukanie nerek

Kamica nerkowa to dolegliwość polegająca na powstawaniu w nerkach oraz drogach moczowych złogów. Formują się one na skutek nadmiaru jakiejś substancji w moczu. Wyróżnia się kamicę fosforanowo-wapniową, szczawianowo-wapniową, moczanową i cystynową. W zależności od tego, na którą jesteśmy narażeni lub z którą konkretnie się zmagamy, musimy wprowadzić do codziennego menu inne produkty. Osoby, w których rodzinie były przypadki kamicy lub te, które już doświadczają ten niezwykle bolesnej przypadłości, muszą zwrócić większą niż dotąd uwagę na dietę. Bo w wielu przypadkach to ona odpowiada za powstawania kamieni i, co za tym idzie, ból.

Warto pamiętać, że – niezależnie od typu schorzenia – podstawą dbania o siebie jest picie dużych ilości płynów. 2-3 litry wody dziennie sprawią, że mocz stanie się rozrzedzony, a jego oddawanie znacznie częstsze. To takie domowe „płukanie nerek”, o które musimy zadbać na własną rękę.

Wykluczyć sól

Ograniczenie spożywania sodu to kolejna zmiana w diecie, którą należy wprowadzić niezależnie od rodzaju kamicy, która nam zagraża. A to oznacza bezwzględne ukrócenie spożywania soli. Istotne jest więc, by nie solić nadmiernie dań, nie spożywać gotowych posiłków i zrezygnować z żywności przetworzonej, w której słonego dodatku jest cała masa. Sód znajduje się też w mieszankach przypraw, konserwach, słonych wędlinach i przekąskach, które często chrupiemy wieczorem przed telewizorem. Czipsy odpadają, podobnie jak słone paluszki czy krakersy. Mniej tego składnika w jedzeniu – lepiej dla zdrowia nerek. Warto pamiętać, że większość sklepowych przysmaków ma już w sobie sporą dawkę tej substancji. Zrezygnujmy więc z dodatkowego solenia jedzenia. Jeśli zagraża nam kamica nerkowa, dieta jest naprawdę ważna!

Różne typy, różne menu

Różne artykuły spożywcze są zakazane i polecane w różnych typach kamicy. Fosforanowo-wapniowa powstaje przy moczu o odczynie zasadowym. Żeby zneutralizować pH, trzeba wybierać wszystkie te wyroby, które mają właściwości zakwaszające.

Szczawianowo-wapniowa kamica nerkowa? Dieta jest równie ważna. Zwiększamy ilość fosforanów, cytrynianów i magnezu. Jemy mniej mięsa i więcej cytrusów, masła i zbóż.

Przy zagrożeniu kamicą moczanową, przede wszystkim należy zadbać o picie płynów, wyeliminować mięso, kakao i nasiona strączkowe. Do jadłospisu wprowadzamy z kolei mleko i jego przetwory oraz ziemniaki i miód.

Ostatni typ schorzenie, cystynowy, jest wynikiem cystynurii, czyli choroby, w której przebiegu w moczu zwiększa się zawartość cystyny. Tutaj odpowiednie menu ma naprawdę ogromny wpływ na poprawę samopoczucia. Znacznie ograniczmy więc sól oraz białko w różnych jego formach.

Więcej na https://www.dbajonerki.pl/przepisy-dietetyczne/

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...
Złomowanie auta
Dziś jest takie zapotrzebowanie na tanie auta że warto je sprzedać całe, np. dla początkującego...
tworzymy opowiadanie - zabawa
.....ale ona natychmiast zaczęła szukać sobie kolejnego męża. ..
Parkiet - trudny wybór
A nie lepsze drewno bez lakieru...?