Ciesz się smakiem lata nawet w srogą zimę – 3 proste sposoby!

19 listopada 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Nic nie poprawi Ci humoru w zimowy, szary poranek jak coś, co przyniesie posmak pełni lata. Jeśli chcesz cieszyć się nim zawsze wtedy, gdy zechcesz, przygotuj domowe przetwory – zdrowe, pyszne i urzekająco słodkie. Poniżej przedstawiamy Ci 3 sposoby na zamknięcie sezonowych owoców w słoiki (i nie tylko) – sprawdź!

Suszone owoce – na kompot lub do owsianki

Z pewnością wiesz, że wysoko przetworzone płatki śniadaniowe nie stanowią pełnowartościowego posiłku. Warto więc znaleźć dla nich alternatywę – np. w postaci owsianki lub granoli. Jak wzbogacić ich smak? Oczywiście dodając suszonych owoców – najlepiej takich, które wysuszyłeś samodzielnie, zatem jesteś pewien, że są zdrowe i pozbawione konserwantów.

Jak suszyć owoce, by zachowały jak najwięcej substancji odżywczych i witamin? Najlepiej zrobić to z specjalnej suszarce, choć suszenie w piekarniku również ma swoje zalety. Garść praktycznych porad i wskazówek znajdziesz tutaj: https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-jak-suszyc-owoce-w-domowych-warunkach.bhtml.

 

Ciesz się smakiem lata nawet w srogą zimę2.jpg

Pyszna konfitura do ciasta lub herbaty

Domowe dżemy i konfitury doskonale sprawdzają się nie tylko na porannej kanapce czy domowym cieście, lecz również jako odrobina słodyczy do kawy lub herbaty. Co ważne, można je przygotować w zasadzie z każdego owocu – po prostu wybierz ten, którego smakiem i aromatem chcesz cieszyć się zimą.

Jak zrobić dobre konfitury? Sam proces nie jest skomplikowany. Kluczowa kwestie stanowi tutaj przygotowanie klarownego, gęstego syropu z cukru i wody, w którym następnie będziesz gotować owoce tak długo, aż staną się miękkie i puszczą sok. Stopień słodkości konfitur możesz łatwo stopniować, dopasowując do swoich upodobań – po prostu dodaj do nich mniej lub więcej cukru. Uważaj tylko na kwaśne owoce, jak agrest czy czarna porzeczka – mogą wymagać większego dosłodzenia.

Ciesz się smakiem lata nawet w srogą zimę3.jpg

Domowe soki – alternatywa dla przetworzonych napojów

Żadne soki ze sklepowych półek nie są w stanie konkurować z domowym sokiem, przygotowanym na własną rękę. Na jego korzyść przemawia nie tylko bogaty i wyrazisty smak, lecz również to, że jest zdrowy i wręcz przepełniony witaminami. Soki możesz robić w sokowirówce lub w wyciskarce. Które urządzenie wybrać?

Pierwsze z nich jest zdecydowanie prostsze w obsłudze – warto więc po nie sięgnąć, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z domowymi sokami. Przygotowanie sou w sokowirówce zajmuje też znacznie mniej czasu. Jeśli jednak wybierzesz wyciskarkę do soków, będziesz cieszyć się bardziej pełnowartościowym napojem. Dlaczego? Proces jego wyciskania z owoców przebiega znacznie wolniej – trzeba więc uzbroić się w cierpliwość – a przez to dokładniej. Efekt? Więcej witamin trafia do soku, zamiast zostawać w resztkach roślin i warzyw przeznaczonych do wyrzucenia.

Alternatywę dla domowego soku stanowi również kompot – ten, który zazwyczaj kojarzy się z niedzielnym obiadem u babci. Pyszny sok uzupełniony sporymi fragmentami owoców świetnie sprawdzi się nie tylko roli napoju, lecz także jako deser, który przypomni Ci smak aromat pełni lata. Spróbuj!