Sałatka – ciepło-zimno
Artykuł zewnętrzny
Sałatka łącząca ciepłe i zimne składniki. Doskonała do wykorzystania pozostałości po grillu lub pieczonym kurczaku .
Czas : 40 minut
Składniki :
- 1 szklanka obranego ze skórek , chrząstek i kości pieczonego mięsa z kurczaka ( z grilla, Gyros lub pieczonego tradycyjnie )
- 8 średnich ziemniaczków młodych
- 1 ogórek kiszony ( małosolny lub świeży ) pokrojony w pół plasterki
- 1 twardy pomidor pokrojony w grubsze pół plasterki
- 1/3 szklanki pokrojonego szczypioru
- 1/4 szklanki pokrojonego koperku
- 1/4 szklanki pokrojonej natki pietruszki
- 1 mini kostka czosnkowa Knorra lub 2 roztarte z solą ząbki czosnku
- przyprawa Gyros
- pieprz mielony
- 1/3 szklanki oleju
- 4 łyżeczki dipu serowego ( lub 2 łyżeczki kremowego serka topionego utarte z 2 łyzeczkami majonezu )
- kawałeczek drobno pokrojonej czerwonej papryki
- przyprawy ziołowe wg upodobania do smaku ( ja wykorzystuję gotowe sosy sałatkowe Knorra )
- 1 bulionetka drobiowa Knorra ( lub kostka rosołowa )
Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie z Bulionetką .Odcedzić i pokroić w grube plastry.
W tym czasie gdy się gotują podsmażyć na łyżce oleju kurczaka.Doprawić na ostro przyprawą Gyros.Trzymać na małym gazie tak by gdy ziemniaki się ugotują było gorące .
Dip serowy zmieszać z olejem i rozkruszoną kostką czosnkową .
Ziemniaki, kurczaka , ogórek, pomidor i zieleninę wymieszać. Polać dipem serowym z olejem .Zamieszać .Doprawić do smaku ziołami , pieprzem .
Podawać posypane pokrojoną papryką.