Sałatka – ciepło-zimno

9 czerwca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Sałatka łącząca ciepłe i zimne składniki. Doskonała do wykorzystania pozostałości po grillu lub pieczonym kurczaku .

Czas : 40 minut

Składniki :

  • 1 szklanka obranego ze skórek , chrząstek i kości pieczonego mięsa z kurczaka ( z grilla, Gyros lub pieczonego tradycyjnie )
  • 8 średnich ziemniaczków młodych
  • 1 ogórek kiszony ( małosolny lub świeży ) pokrojony w pół plasterki
  • 1 twardy pomidor pokrojony w grubsze pół plasterki
  • 1/3 szklanki pokrojonego szczypioru
  • 1/4 szklanki pokrojonego koperku
  • 1/4 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 mini kostka czosnkowa Knorra lub 2 roztarte z solą ząbki czosnku
  • przyprawa Gyros
  • pieprz mielony
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 łyżeczki dipu serowego ( lub 2 łyżeczki kremowego serka topionego utarte z 2 łyzeczkami majonezu )
  • kawałeczek drobno pokrojonej czerwonej papryki
  • przyprawy ziołowe wg upodobania do smaku ( ja wykorzystuję gotowe sosy sałatkowe Knorra )
  • 1 bulionetka drobiowa Knorra ( lub kostka rosołowa )

Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie z Bulionetką .Odcedzić i pokroić w grube plastry.

W tym czasie gdy się gotują podsmażyć na łyżce oleju kurczaka.Doprawić na ostro przyprawą Gyros.Trzymać na małym gazie tak by gdy ziemniaki się ugotują było gorące .

Dip serowy zmieszać z olejem i rozkruszoną kostką czosnkową .

Ziemniaki, kurczaka , ogórek, pomidor i zieleninę wymieszać. Polać dipem serowym z olejem .Zamieszać .Doprawić do smaku ziołami , pieprzem .

Podawać posypane pokrojoną papryką.

file1276071988