Ciepła sałatka ziemniaczana z bobem

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Pożywna i bardzo smaczna.

Składniki:

  • kilkanaście niedużych młodych ziemniaków
  • 20 dkg bobu
  • 10 dkg wędzonej szynki
  • 1 cebula cukrowa
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 3-4 łyżki oleju albo oliwy
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony

Przygotowanie:

Ziemniaczki ugotować w osolonym wrzątku, jeśli mają już dość grubą skórkę to po ostudzeniu ją obrać. Bób także ugotować, obrać z łupinek. Cebulę obrać, pokroić w cienkie pół plasterki i zalać kilkoma łyżeczkami zalewy od ogórków, odstawić na 15 min.. Ogórki pokroić w kosteczkę. Szynkę pokroić w paski. Ziemniaczki poprzekrawać na połówki i usmażyć na złoto na oleju. Kiedy się zrumienią dodać szynkę i odciśniętą cebulę, jeszcze chwilę razem smażyć aż cebulka się podrumieni po czym przełożyć całość do miski a na patelnię wlać zalewę, w której moczyła się cebula i  zagotować. Tym płynem zalać ziemniaki. Dodać wyłuskany bób i posiekane ogórki, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na talerze i  posypać obficie koperkiem. Podawać ciepłe.

file1286203716