Ciepła sałatka ziemniaczana z bobem
Pożywna i bardzo smaczna.
Składniki:
- kilkanaście niedużych młodych ziemniaków
- 20 dkg bobu
- 10 dkg wędzonej szynki
- 1 cebula cukrowa
- 2-3 ogórki konserwowe
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- 3-4 łyżki oleju albo oliwy
- do smaku: sól, pieprz biały mielony
Przygotowanie:
Ziemniaczki ugotować w osolonym wrzątku, jeśli mają już dość grubą skórkę to po ostudzeniu ją obrać. Bób także ugotować, obrać z łupinek. Cebulę obrać, pokroić w cienkie pół plasterki i zalać kilkoma łyżeczkami zalewy od ogórków, odstawić na 15 min.. Ogórki pokroić w kosteczkę. Szynkę pokroić w paski. Ziemniaczki poprzekrawać na połówki i usmażyć na złoto na oleju. Kiedy się zrumienią dodać szynkę i odciśniętą cebulę, jeszcze chwilę razem smażyć aż cebulka się podrumieni po czym przełożyć całość do miski a na patelnię wlać zalewę, w której moczyła się cebula i zagotować. Tym płynem zalać ziemniaki. Dodać wyłuskany bób i posiekane ogórki, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na talerze i posypać obficie koperkiem. Podawać ciepłe.