Cielęcina w warzywach

25 listopada 2009, dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • ok 1/2 kg mielonej cielęciny
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła (bazylia, tymianek cząber, rozmaryn)
  • 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina
  • 1 spory por
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oleju
  • masło
  • 2 cukinie
  • 2 bakłażany
  • 8 sztuk pomidorów,
  • ser starty lub w plasterkach do przełożenia warstw
  • Cielęcinę podduszamy na oleju z pokrojonym w kawałki porem i czosnkiem, aż zmieni kolor z różowego na szary. Dodajemy wino, sól i pieprz do smaku.
    Warzywa obieramy ze skórki, bakłażan kroimy na pół i posypany solą odstawiamy na 1/2 h, żeby zlikwidować goryczkę. Po tym zabiegu myjemy go i tak, jak pozostałe warzywa kroimy na plastry grubości ok 1 cm.
    Przygotowujemy formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne smarując je masłem. Na dno układamy warstwami: cukinię, mięso, bakłażany, pomidory, każdą warstwę posypując obficie serem i ziołami, na wierzch jeszcze raz ser.
    Zapiekamy w nagrzanym do 170 st. piekarniku od 30-40 min.



    FORUM - bieżące dyskusje

    Naturalne kosmetyki
    Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
    Typy mężczyzn
    Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
    Jak można zostać dietetykiem
    Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
    leczenie niepłodnosci
    Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...