URODA I ZDROWIE

Ciekawe dania z grilla

9 czerwca 2015, dodał: Redakcja

Pyszne hamburgery z indyka „Słoneczna Samba”
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Danie kuchni amerykańskiej

Składniki:
– 500 g piersi z indyka,
– 4 łyżki sosu Samba Hellmann’s,
– 2 łyżki przyprawy Grill Pikantny kurczak Knorr,
– 100 g wędzonego boczku,
– 1 biała cebula,
– garść pestek słonecznika,
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
– 4 bułki do burgerów,
– 4 plastry sera cheddar,
– 2 łyżki oleju,
– garni: pomidor, czerwona cebula, ogórek konserwowy, kiełki słonecznika.

Przygotowanie:
1. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, boczek również. Oba składniki przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
2. Mięso z indyka zmiel w maszynce, dodaj przyprawę Knorr, uprażone pestki, boczek z cebulą i posiekaną natkę.
3. Z mięsnej masy uformuj 4 płaskie burgery i grilluj je przez ok. 10 minut. Co jakiś czas przewróć kotlety, a przed końcem pieczenia ułóż na nich po plastrze sera.
4. Przekrój bułki na połówki i każdą z nich posmaruj sosem Samba Hellmann’s.
5. Na każdą bułkę nałóż burgera i resztę dodatków. Wierzch przykryj bułką, zepnij burgera szpadką lub wykałaczką i serwuj.

1

Ostre szaszłyki z warzywami i wołowiną
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Danie kuchni amerykańskiej

Składniki:
– 300 g rostbefu,
– 8 łyżek sosu Stek Hellmann’s,
– 1 łyżeczka przyprawy Grill Pikantny kurczak Knorr,
– 200 g wędzonego boczku,
– po 1 papryce żółtej i zielonej,
– 3 łyżki syropu klonowego,
– 1 łyżka musztardy dijon,
– ząbek czosnku,
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
– ½ łyżeczki pieprzu Cayenne,
– 1 łyżka sosu sojowego,
– 3 łyżki oleju,
– 4 drewniane patyki na szaszłyki.

Przygotowanie:
1. Mięso osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie pokrój je w długie i cienkie paski. Umyte papryki pokrój w kostkę, boczek także. Najlepiej jeśli będzie to kostka 2×2 cm.
2. 4 łyżki sosu Steak Hellman’s połącz z przyprawą Knorr, syropem klonowym, musztardą, sosem sojowym, olejem, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Dopraw pieprzem. Otrzymaną marynatą natrzyj plastry mięsa.
3. Plastry mięsa nabijaj na szpadki lub patyki naprzemiennie z warzywami i boczkiem.
4. Na rozgrzanym grillu układaj szaszłyki i smaż 5 do 8 minut, co chwila obracając. Gotowe danie serwuj z sosem Steak Hellmann’s.
5. Jeśli nie chcesz, żeby patyki paliły się na grillu, uprzednio namocz je w wodzie.

5

Szaszłyki z ananasem, pikantną salsą z kaparami oraz krewetkami
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania 25 minut
Trudność: łatwe
Danie kuchni śródziemnomorskiej
Składniki:
– 24 krewetki,
– 4 łyżki Ketchupu Pikantnego Hellmann’s,
– 1 łyżeczka Przyprawy do kurczaka Knorr,
– 300 g ananasa – świeżego lub z puszki,
– 1 papryka czerwona,
– 3 średnie pomidory,
– 2 łyżki kaparów w zalewie,
– 1 czerwona cebula,
– ząbek posiekanego czosnku,
– pęczek drobno posiekanej kolendry,
– 4 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:
1. Cebulę obierz. Ją oraz pomidory pokrój w niewielką kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj posiekany czosnek, kolendrę, odsączone kapary. Dodaj 2 łyżki oliwy, 2 łyżki ketchupu i wszystko razem wymieszaj. Dopraw i włóż do lodówki.
2. Paprykę umyj. Jeśli używasz ananasa z puszki, odsącz go z zalewy. Oba składniki pokrój w kostkę ok. 3×3 cm, przełóż do miski i dodaj krewetki. Wszystko to skrop sokiem z cytryny, potraktuj przyprawą Knorr, 2 łyżkami ketchupu oraz 2 łyżkami oliwy. Wszystko wymieszaj, a następnie naprzemiennie nabijaj na szpadki.
3. Na rozgrzanym grillu układaj gotowe szaszłyki i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony. Gotowe serwuj z salsą i wcześniej przygotowanymi grzankami z grilla.
4. By drewniane patyki nie paliły się na grillu, przed smażeniem namocz je w wodzie.

7

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Haloumi i sosem czosnkowym
Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 30 min.
Trudność: łatwe
Kuchnia śródziemnomorska

Składniki:
Chlebki pita – 4 szt.
Sos czosnkowy Hellmann’s – 4 łyżki
Sos sałatkowy grecki Knorr – 1 op.
Papryka czerwona – 1 szt.
Cebula czerwona – 1 szt. (pokrojona w cienkie plastry)
Sałata lodowa – kilka liści
Rukola – 1 garstka
Ser Halloumi – 100 g
Czarne oliwki – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 6 łyżek

Sposób przygotowania:
1. Chlebki pita opiecz chwilę z obu stron na suchej rozgrzanej patelni. Gdy „napęcznieją”, zdejmij je i rozetnij każdy z nich tak, aby powstały kieszonki.
2. Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazdo, skrop oliwą i opiecz na grillu. Ser pokrój w grube plastry i również zgrilluj – z obu stron.
3. Opieczoną paprykę pokrój w cienkie paski, ser również pokrój na mniejsze kawałki. W misce połącz paprykę, ser, krążki cebuli, oliwki oraz rukolę i pokrojone liście sałaty lodowej.
4.Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z trzema łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy. Dodaj do pokrojonych składników i sałatkę wymieszaj.
5. Przygotowana sałatkę nałóż do rozkrojonych chlebków, a następnie ułóż je na rozgrzanym grillu i piecz po 2 minuty z obu stron. Przed podaniem rozchyl chlebki i polej sosem czosnkowym Hellman’s. Gotowe !

2

Rada szefa kuchni: Taką sałatkę możesz urozmaicić, dodając do środka np. krewetki lub grillowanego kurczaka.

Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min.
Trudność: łatwe
Kuchnia europejska

Składniki:
Kotlety schabowe z kostką – 4 szt. (po ok. 150 g)
Ketchup pikantny Hellmann’s – 2 łyżki
Przyprawa do mięs Knorr – 1 łyżeczka
Boczek wędzony – 80 g
Ser pleśniowy blue – 50 g
Miód – 3 łyżki
Musztarda dijon – 1 łyżeczka
Whiskey – 30 ml
Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Sposób przygotowania:
1. Kotlety osusz na papierowym ręczniku. Każdy z nich natnij ostrym i cienkim nożem w taki sposób, aby powstała kieszonka.
2. Boczek oraz ser pokrój w drobną kostkę i wymieszaj razem. Przygotowanym farszem napełnij kotlet,y a następnie zepnij wykałaczkami.
3. W miseczce połącz Ketchup Hellmann’s, przyprawę Knorr, miód, musztardę, alkohol oraz oliwę.
4. Wszystko dokładnie wymiesza, a następnie w powstałej marynacie zanurz przygotowane kotlety i odstaw na pół godziny do lodówki.
5. Po tym czasie smaż je na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe podawaj z sałatą i np. grillowaną ziołową bagietką.

78

Rada szefa kuchni: Zamiast pleśniowego sera blue możesz użyć innego rodzaju sera np. oscypka i podać później gotowe steki z żurawiną.

Grillowane steki z rostbefu z Tequill’ą
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min.
Trudność: łatwe
Kuchnia meksykańska

Składniki:
Steki z rostbefu – 4 szt. po ok. 150 g
Sos Steak Hellman’s – 4 łyżki
Przyprawa Grill do żeberek Knorr – 1 łyżeczka
Sok z 1 pomarańcza
Tequila – 30 ml
Papryczka chilli posiekana – 1 szt.
Świeża kolendra – 1 pęczek
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Mieszane sałaty- 4 porcje
Suszone pomidory – 6 szt. (pokrojone w cienkie paseczki) w oliwie
Oliwa (z suszonych pomidorów) – 3 łyżki
Starty ser parmezan lub inny twardy ser – 2 łyżki (najlepiej w płatkach)

Sposób przygotowania:
1. Steki umyj i osusz na papierowym ręczniku.
2. W miseczce wymieszaj Sos Hellman’s, przyprawę Knorr, Tequillę, pomarańczowy sok, miód, oliwę oraz posiekaną papryczkę chilli i kolendrę.
3. Powstałą marynatą posmaruj dokładnie wołowe steki i odstaw je na 30 minut w chłodne miejsce.
4. Po tym czasie steki połóż na dobrze rozgrzanym grillu i smaż ok. 15-20 minut, odwracając co jakiś czas. Czas smażenia jest zależny od tego, jak mocno wysmażoną wołowinę lubisz.
5. Sałatę wymieszaj delikatnie z pomidorami, polej oliwą i posyp startym serem. Gotowe steki podawaj z sałatą i pieczywem.

4

Rada szefa kuchni: Usmażone steki zawiń w aluminiową folię i odstaw po usmażeniu na 3 minuty na bok, aby „odpoczęły”. Mięso będzie soczyste.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kurtka czy płaszcz?
Osobiście preferuję kurtki z Cross Jeansu zimowe i te wiosenne jeansowe.
jakie są wasze ulubione sklepy z ub…
Ja też często przeglądam oferty producentów na allegro.pl Moim konikiem jest Cross Jeans,...
Jakie kolczyki powinnam nosić, jeśl…
Moim zdaniem pasują tez takie małe kuleczki np. takie pasują do twarzy okrągłej https://sklep.terpilowski.com.pl/product-pol-29696-Bizuteria-pandora-Kolczyki-sztyfty-Blekitny-blask-296272c01.html Do...
Ubieranie się zgodnie z wiekiem?
> Zafira napisał/a:> Ja właśnie noszę jeansy Cross i niestety nie podołały wyzwaniu,...