Ciekawe dania z grilla
Pyszne hamburgery z indyka „Słoneczna Samba”
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Danie kuchni amerykańskiej
Składniki:
– 500 g piersi z indyka,
– 4 łyżki sosu Samba Hellmann’s,
– 2 łyżki przyprawy Grill Pikantny kurczak Knorr,
– 100 g wędzonego boczku,
– 1 biała cebula,
– garść pestek słonecznika,
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
– 4 bułki do burgerów,
– 4 plastry sera cheddar,
– 2 łyżki oleju,
– garni: pomidor, czerwona cebula, ogórek konserwowy, kiełki słonecznika.
Przygotowanie:
1. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, boczek również. Oba składniki przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
2. Mięso z indyka zmiel w maszynce, dodaj przyprawę Knorr, uprażone pestki, boczek z cebulą i posiekaną natkę.
3. Z mięsnej masy uformuj 4 płaskie burgery i grilluj je przez ok. 10 minut. Co jakiś czas przewróć kotlety, a przed końcem pieczenia ułóż na nich po plastrze sera.
4. Przekrój bułki na połówki i każdą z nich posmaruj sosem Samba Hellmann’s.
5. Na każdą bułkę nałóż burgera i resztę dodatków. Wierzch przykryj bułką, zepnij burgera szpadką lub wykałaczką i serwuj.
Ostre szaszłyki z warzywami i wołowiną
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Danie kuchni amerykańskiej
Składniki:
– 300 g rostbefu,
– 8 łyżek sosu Stek Hellmann’s,
– 1 łyżeczka przyprawy Grill Pikantny kurczak Knorr,
– 200 g wędzonego boczku,
– po 1 papryce żółtej i zielonej,
– 3 łyżki syropu klonowego,
– 1 łyżka musztardy dijon,
– ząbek czosnku,
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
– ½ łyżeczki pieprzu Cayenne,
– 1 łyżka sosu sojowego,
– 3 łyżki oleju,
– 4 drewniane patyki na szaszłyki.
Przygotowanie:
1. Mięso osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie pokrój je w długie i cienkie paski. Umyte papryki pokrój w kostkę, boczek także. Najlepiej jeśli będzie to kostka 2×2 cm.
2. 4 łyżki sosu Steak Hellman’s połącz z przyprawą Knorr, syropem klonowym, musztardą, sosem sojowym, olejem, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Dopraw pieprzem. Otrzymaną marynatą natrzyj plastry mięsa.
3. Plastry mięsa nabijaj na szpadki lub patyki naprzemiennie z warzywami i boczkiem.
4. Na rozgrzanym grillu układaj szaszłyki i smaż 5 do 8 minut, co chwila obracając. Gotowe danie serwuj z sosem Steak Hellmann’s.
5. Jeśli nie chcesz, żeby patyki paliły się na grillu, uprzednio namocz je w wodzie.
Szaszłyki z ananasem, pikantną salsą z kaparami oraz krewetkami
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania 25 minut
Trudność: łatwe
Danie kuchni śródziemnomorskiej
Składniki:
– 24 krewetki,
– 4 łyżki Ketchupu Pikantnego Hellmann’s,
– 1 łyżeczka Przyprawy do kurczaka Knorr,
– 300 g ananasa – świeżego lub z puszki,
– 1 papryka czerwona,
– 3 średnie pomidory,
– 2 łyżki kaparów w zalewie,
– 1 czerwona cebula,
– ząbek posiekanego czosnku,
– pęczek drobno posiekanej kolendry,
– 4 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz. Ją oraz pomidory pokrój w niewielką kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj posiekany czosnek, kolendrę, odsączone kapary. Dodaj 2 łyżki oliwy, 2 łyżki ketchupu i wszystko razem wymieszaj. Dopraw i włóż do lodówki.
2. Paprykę umyj. Jeśli używasz ananasa z puszki, odsącz go z zalewy. Oba składniki pokrój w kostkę ok. 3×3 cm, przełóż do miski i dodaj krewetki. Wszystko to skrop sokiem z cytryny, potraktuj przyprawą Knorr, 2 łyżkami ketchupu oraz 2 łyżkami oliwy. Wszystko wymieszaj, a następnie naprzemiennie nabijaj na szpadki.
3. Na rozgrzanym grillu układaj gotowe szaszłyki i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony. Gotowe serwuj z salsą i wcześniej przygotowanymi grzankami z grilla.
4. By drewniane patyki nie paliły się na grillu, przed smażeniem namocz je w wodzie.
Greckie pity z grillowaną papryką, serem Haloumi i sosem czosnkowym
Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 30 min.
Trudność: łatwe
Kuchnia śródziemnomorska
Składniki:
Chlebki pita – 4 szt.
Sos czosnkowy Hellmann’s – 4 łyżki
Sos sałatkowy grecki Knorr – 1 op.
Papryka czerwona – 1 szt.
Cebula czerwona – 1 szt. (pokrojona w cienkie plastry)
Sałata lodowa – kilka liści
Rukola – 1 garstka
Ser Halloumi – 100 g
Czarne oliwki – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 6 łyżek
Sposób przygotowania:
1. Chlebki pita opiecz chwilę z obu stron na suchej rozgrzanej patelni. Gdy „napęcznieją”, zdejmij je i rozetnij każdy z nich tak, aby powstały kieszonki.
2. Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazdo, skrop oliwą i opiecz na grillu. Ser pokrój w grube plastry i również zgrilluj – z obu stron.
3. Opieczoną paprykę pokrój w cienkie paski, ser również pokrój na mniejsze kawałki. W misce połącz paprykę, ser, krążki cebuli, oliwki oraz rukolę i pokrojone liście sałaty lodowej.
4.Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z trzema łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy. Dodaj do pokrojonych składników i sałatkę wymieszaj.
5. Przygotowana sałatkę nałóż do rozkrojonych chlebków, a następnie ułóż je na rozgrzanym grillu i piecz po 2 minuty z obu stron. Przed podaniem rozchyl chlebki i polej sosem czosnkowym Hellman’s. Gotowe !
Rada szefa kuchni: Taką sałatkę możesz urozmaicić, dodając do środka np. krewetki lub grillowanego kurczaka.
Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min.
Trudność: łatwe
Kuchnia europejska
Składniki:
Kotlety schabowe z kostką – 4 szt. (po ok. 150 g)
Ketchup pikantny Hellmann’s – 2 łyżki
Przyprawa do mięs Knorr – 1 łyżeczka
Boczek wędzony – 80 g
Ser pleśniowy blue – 50 g
Miód – 3 łyżki
Musztarda dijon – 1 łyżeczka
Whiskey – 30 ml
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Kotlety osusz na papierowym ręczniku. Każdy z nich natnij ostrym i cienkim nożem w taki sposób, aby powstała kieszonka.
2. Boczek oraz ser pokrój w drobną kostkę i wymieszaj razem. Przygotowanym farszem napełnij kotlet,y a następnie zepnij wykałaczkami.
3. W miseczce połącz Ketchup Hellmann’s, przyprawę Knorr, miód, musztardę, alkohol oraz oliwę.
4. Wszystko dokładnie wymiesza, a następnie w powstałej marynacie zanurz przygotowane kotlety i odstaw na pół godziny do lodówki.
5. Po tym czasie smaż je na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe podawaj z sałatą i np. grillowaną ziołową bagietką.
Rada szefa kuchni: Zamiast pleśniowego sera blue możesz użyć innego rodzaju sera np. oscypka i podać później gotowe steki z żurawiną.
Grillowane steki z rostbefu z Tequill’ą
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min.
Trudność: łatwe
Kuchnia meksykańska
Składniki:
Steki z rostbefu – 4 szt. po ok. 150 g
Sos Steak Hellman’s – 4 łyżki
Przyprawa Grill do żeberek Knorr – 1 łyżeczka
Sok z 1 pomarańcza
Tequila – 30 ml
Papryczka chilli posiekana – 1 szt.
Świeża kolendra – 1 pęczek
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Mieszane sałaty- 4 porcje
Suszone pomidory – 6 szt. (pokrojone w cienkie paseczki) w oliwie
Oliwa (z suszonych pomidorów) – 3 łyżki
Starty ser parmezan lub inny twardy ser – 2 łyżki (najlepiej w płatkach)
Sposób przygotowania:
1. Steki umyj i osusz na papierowym ręczniku.
2. W miseczce wymieszaj Sos Hellman’s, przyprawę Knorr, Tequillę, pomarańczowy sok, miód, oliwę oraz posiekaną papryczkę chilli i kolendrę.
3. Powstałą marynatą posmaruj dokładnie wołowe steki i odstaw je na 30 minut w chłodne miejsce.
4. Po tym czasie steki połóż na dobrze rozgrzanym grillu i smaż ok. 15-20 minut, odwracając co jakiś czas. Czas smażenia jest zależny od tego, jak mocno wysmażoną wołowinę lubisz.
5. Sałatę wymieszaj delikatnie z pomidorami, polej oliwą i posyp startym serem. Gotowe steki podawaj z sałatą i pieczywem.
Rada szefa kuchni: Usmażone steki zawiń w aluminiową folię i odstaw po usmażeniu na 3 minuty na bok, aby „odpoczęły”. Mięso będzie soczyste.