Cieciorka z kiełbasą chorizo
Artykuł zewnętrzny
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 1/2 kg kiełbasy chorizo
– szczypta ostrej papryki
– kieliszek wytrawnego cherry
– 5 pomidorów lub puszka pomidorów w zalewie
– 2 puszki cieciorki po 400 gram
– natka pietruszki
Cebulę grubo pokroić, czosnek posiekać. Rozgrzać oliwę i usmażyć na niej cebulkę i czosnek aż nabiorą złotego koloru. Kiełbasę pokroić w dwu centymetrowe kawałki, wrzucić na patelnie doprawić papryką. Wlać sherry i dodać obrane i grubo pokrojone pomidory (mogą być z puszki). Składniki doprowadzić do wrzenia, dodać odsączoną cieciorkę, dolać szklankę wody, przykryć i gotować pół godziny. Doprawić solą i pieprzem, posypać natka na sam koniec. Podawać z bagietką.