Ciastp drożdżowe bez wyrabiania!
Artykuł zewnętrzny
Nie macie siły lub ochoty na długie wyrabianie drożdżowego ciasta? Już nie trzeba! Ten przepis jest właśnie dla Was.
Składniki
- 4 szkl. mąki pszennej
- 5dkg świeżych drożdży
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1/2 szkl. oleju np.słonecznikowego
- 3/4 szkl. mleka mleka
- 1/3 szkl. maślanki lub kefiru
- 1 mała, płaska łyżeczka soli
- kilka kropli aromatu do ciasta np. migdałowego albo waniliowego
- na kruszonkę: 1/2 kostki margaryny lub masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru
- 200g rodzynek albo świeże owoce (ok.0,5-0,75 kg)
- do formy: 1 łyżeczka masła + 2 łyżeczki tartej bułki
- ew. 2-3 łyżki cukru pudru do posypania wierzchu
Opis przygotowania
Przygotować rozczyn – drożdże rozkruszyć, wymieszać z 1/2 szkl. ciepłego mleka dodając po łyżce cukru i mąki, odstawić na kilka minut pod przykryciem aby „ruszyły”. Mąkę przesiać razem z solą. Rodzynki sparzyć, osączyć dokładnie, oprószyć mąką. Składniki kruszonki rozetrzeć rękami, masa powinna być grudkowata. Całe jajka ubić z 1/2 szkl. cukru. Olej, maślankę, resztę mleka, aromat i ubite jajka wymieszać i dodać do mąki razem z rozczynem. Wymieszać dokładnie łyżką, najlepiej drewnianą, tak żeby składniki się połączyły. Naprawdę nie trzeba wyrabiać!!! Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30min. aby podrosło. Blaszkę (ja piekłam w takiej o wym.25x35cm) wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Do ciasta dodać rodzynki, jeśli ktoś lubi, ale nie jest to konieczne. Wyłożyć ciasto na blaszkę, na wierzchu można ułożyć owoce (ja dałam ćwiartki moreli, wydrylowane wiśnie i garść borówki amerykańskiej (trzeba je dobrze powciskać w ciasto). Całość posypać równomiernie kruszonkę. Piec ok. 40min. w temp. 160st.C. Po przestudzeniu lekko posypać cukrem pudrem. Do kruszonki można dodać ze 3 łyżki wiórków kokosowych albo migdałowych płatków…