Ciasto ziemniaczane z czekoladą i pomarańczą
Składniki:
120 g ziemniaczanego puree
3/4 kostki miękkiego masła
1 szklanka cukru
3 żółtka
3 ubite białka jaj
1 szklanka mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
1/3 szklanki mleka
1 łyżka mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Na krem:
200g schłodzonej śmietany 30%
2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
1/2 szklanki cukru pudru
Do nasączenia:
Szklanka świeżo zaparzonej herbaty Earl Gray z dodatkiem ½ torebki cukru waniliowego
Dodatkowo:
1 i 1/2 sporej słodkiej pomarańczy
Czekolada i czekoladowe ażurki do dekoracji
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i wmieszać energicznie czekoladę roztopioną z 2 łyżeczkami mleka. W dalszej kolejności dodać ziemniaczane puree oraz kolejno żółtka a następnie małymi porcjami ciągle mieszając wsypywać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i przyprawy do pierników. Następnie wlać mleko i delikatnie wmieszać ubite białka jaj. Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej z nich upiec placek w natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formie, którą trzeba włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 35 minut (najlepiej sprawdzić stopień upieczenia ciasta wykałaczką). Po wystudzeniu obu placków, należy przełożyć je kremem. Krem przygotowujemy ubijając śmietanę, a gdy będzie już dość sztywna wsypujemy powoli cukier puder i ciągle ubijając wlewamy do kremu roztopioną (z odrobiną mleka) czekoladę. Pierwszy placek nasączamy herbatą z wanilią i kładziemy nań obraną i pokrojoną w cienkie plastry pomarańczę a następnie połowę kremu. Teraz należy położyć drugi placek, nasączyć go i posmarować wierzch pozostałym kremem. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby krem stężał. Po schłodzeniu ciasto można dowolnie udekorować np. plasterkami połówki pomarańczy, kawałkami czekolady i czekoladowymi ażurkami.