Ciasto zebra

29 listopada 2009,
dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny
  • 400 g mąki pszennej plus oddzielnie 30g
  • 320 g cukru
  • 5 szt. jaj
  • niepełna szklanka wody
  • 150g oleju
  • 30 g kakao
  • 15 g proszku do pieczenia

Białka z jaj ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku i następnie olej i wodę, wciąż ubijać.

Następnie przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać jeszcze 30 g mąki, a do drugiej przesiane kakao.

Na środek wysmarowanej tłuszczem formy (tortownica lub keksówka) wylewać na zmianę raz jasne raz ciemne ciasto. Piec 1 godzinę w temp. 170-190st.C

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.