Ciasto zebra

29 listopada 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny
  • 400 g mąki pszennej plus oddzielnie 30g
  • 320 g cukru
  • 5 szt. jaj
  • niepełna szklanka wody
  • 150g oleju
  • 30 g kakao
  • 15 g proszku do pieczenia

Białka z jaj ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku i następnie olej i wodę, wciąż ubijać.

Następnie przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać jeszcze 30 g mąki, a do drugiej przesiane kakao.

Na środek wysmarowanej tłuszczem formy (tortownica lub keksówka) wylewać na zmianę raz jasne raz ciemne ciasto. Piec 1 godzinę w temp. 170-190st.C

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...