Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 350g maki
- 200g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 150 g śmietany
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- śliwki
- 2 łyżki cukru pudru
- budyń waniliowy ( bez cukru)
Kruszonka:
- 5 łyżek mąki
- około 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę zagnieść i odstawić do zamrażarki. Śliwki umyć, wypestkować. Margarynę zmiksować z cukrem, dodać żółtka i śmietanę, cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masę dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierchu poukładać śliwki ( lekko wcisnąć do ciasta),białka ubić na sztywną pianę, jak już będą ubite dodać budyń waniliowy i cukier puder. Wyłożyć na śliwki i posypać schłodzoną kruszonką. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni.