Ciasto ze śliwkami

18 lutego 2015, dodał: marta80
Artykuł zewnętrzny

Składniki na blachę 25×30 cm lub tortownicę o śr. 22 cm:

500g śliwek – im słodsze, tym lepsze
250g mąki pszennej
250g masła
250g cukru – przy tej ilości ciasto wychodzi bardzo słodkie. Dałam więc 200g
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
szczypta soli
cukier puder do posypania – opcjonalnie

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wsypujemy cukier i miksujemy kilka minut. Następnie dodajemy żółtka, a potem bardzo miękkie masło. Na koniec pora na mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub nie po babcinemu, wyłożonej papierem do pieczenia.  Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki lub ćwiartki. Układamy na cieście, skórką do dołu. Pieczemy ca 50 minut w temp. 170C. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.