Ciasto ze śliwkami
Artykuł zewnętrzny
- składniki na 4 porcje
3 szklanki mąki
szklanka cukru
pół kostki margaryny
szklanka mleka
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier waniliowy
0,5 kg dużych śliwek
- przepis
Do rondelka wlewamy mleko , dodajemy margarynę , cukier i rozpuszczamy wszystko na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodajemy szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko z rozpuszczoną margaryna i cukrem , mieszamy. Dodajemy jajka i znowu mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, ozdabiamy połówkami śliwek i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku 45 minut .