Ciasto z rabarbarem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
– 6 jajek
– 1,5 szklanki cukru
– cukier waniliowy
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 łyżki oleju
– 2 łyżki octu
– 10 dag płatków migdałowych
– 50 dag rabarbaru
kruszonka: 5 dag płatków migdałowych, 5 dag masła, cukier waniliowy, około 10 dag mąki
Przygotować ciasto: jajka i cukier oraz waniliowy cukier ubić na jasną i puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej i ocet. Wymieszać i wylać na dużą blachę. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałów i cząstkami rabarbaru. Zrobić kruszonkę: płatki migdałów zmielić na proszek, wymieszać z roztopionym masłem, cukrem waniliowym i mąką. Zagnieść kruszonkę i posypać nią wierzch placka. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni C.