Ciasto z Pysiem: biszkoptowe ciasto z masą

14 grudnia 2010, dodał: Anna
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt:

6 jajek, 1 szk cukru, 1i 1/4 szk mąki, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka octu spirytusowego, 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać z octem i oliwą. Ubić białka, wsypać cukier i dalej ubijać, następnie dodać roztrzepane wcześniej żółtka, wymieszać wszystko mikserem. Na koniec  mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Piec ok. 35 min. w temp. 160 -180  stopni. Ja piekę to ciasto na dużej blasze 33cmx21cm.

Masa:

2 budynie śmietankowe na 3/4 litra z Delecty, 1 sok Pysio zielony duży, 1 śmietana Śnieżka Delecta, 1 galaretka truskawkowa Delecta, 40 dag delicji. ok. 3/4 szk. mleka .

Wykonanie:

Ugotować budynie na Pysiu (nie dodajemy cukru sok jest wystarczająco słodki). Biszkopt przekroić na pół. Od razu po ugotowaniu budyniu wylewamy go na 1 połowę biszkoptu  (nie czekamy aż ostygnie budyń ) i rozkładamy na masie budyniowej delicje galaretką do góry. Czekamy aż ciasto ostygnie, w tym czasie należy  rozpuścić galaretkę w 1 szk. wrzącej wody. Gdy galaretka jest już prawie stężała, szybciutko ubijamy śnieżkę według przepisu na opakowaniu. Do ubitej śnieżki dodajemy galaretkę i miksujemy wszystko razem. Masę wylać na ostygnięty biszkopt. Przykryć drugą połową biszkoptu. Ciasto można polać polewą czekoladową. Ciasto należy włożyć do lodówki na noc. Najlepsze jest następnego dnia.