Ciasto z orzechami
Biszkopt:
– 10 dużych jajek
– 300 g cukru
– 300 g mąki krupczatki minus 2 łyżki
– 2 łyżki ciemnego kakao
– 10 łyżek gorącej, przegotowanej wody
– szczypta soli
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
– 300 g cukru pudru
– 15 łyżek mleka
– 800 g orzechów włoskich mielonych
Polewa:
– 150 g gorzkiej czekolady
– 20 g masła
– 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Przygotować ciasto na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać 10 łyżek gorącej wody i szczyptę soli, ubijać. Gdy piana lekko zesztywnieje dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka dalej ubijając. Przesianą mąkę krupczatkę z kakaem i proszkiem do pieczenia dodać do piany i delikatnie wymieszać rózgą. Ważne jest to, by ciasto miało konsystencję lekkiej piany. Biszkopt wylać na kwadratową blachę 36×36 cm, wyłożoną pergaminem. Piec 15-20 min. w temp. 200˚ – 150˚. Mleko i cukier zagotować, dodać orzechy i wymieszać.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (naczynie kładziemy na gotującą się wodę w garnku), dolewając mleko. Na upieczony biszkopt kakaowy nakładamy masę orzechową, polewamy gorącą czekoladą i równomiernie ją rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki, by się dokładnie schłodziło.