Ciasto z orzechami

11 listopada 2009,
dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt:
– 10 dużych jajek
– 300 g cukru
– 300 g mąki krupczatki minus 2 łyżki
– 2 łyżki ciemnego kakao
– 10 łyżek gorącej, przegotowanej wody
– szczypta soli
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
– 300 g cukru pudru
– 15 łyżek mleka
– 800 g orzechów włoskich mielonych

Polewa:
– 150 g gorzkiej czekolady
– 20 g masła
– 2 łyżki mleka

Przygotowanie:
Przygotować ciasto na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać 10 łyżek gorącej wody i szczyptę soli, ubijać. Gdy piana lekko zesztywnieje dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka dalej ubijając. Przesianą mąkę krupczatkę z kakaem i proszkiem do pieczenia dodać do piany i delikatnie wymieszać rózgą. Ważne jest to, by ciasto miało konsystencję lekkiej piany. Biszkopt wylać na kwadratową blachę 36×36 cm, wyłożoną pergaminem. Piec 15-20 min. w temp. 200˚ – 150˚. Mleko i cukier zagotować, dodać orzechy i wymieszać.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (naczynie kładziemy na gotującą się wodę w garnku), dolewając mleko. Na upieczony biszkopt kakaowy nakładamy masę orzechową, polewamy gorącą czekoladą i równomiernie ją rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki, by się dokładnie schłodziło.

file1257930565



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.