Ciasto z makiem i wiśniami
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
- 4 jajka
- 170 g suchego mielonego maku
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa śmietankowa:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
Warstwa czekoladowa:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g Nutelli
Poncz:
- 50 ml likieru kawowego
- 50 ml wody
Oraz:
- 1 szklanka wiśni z kompotu
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 2/3 szklanki kawy
- 2 łyżki likieru
- Mak zalewam wrzątkiem, zagotowuję przez 30 minut, potem odstawiam do ostudzenia. Odciskam z nadmiaru wody.
- Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję mak, kakao, mąkę i proszek. Mieszam. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy makowej i mieszam delikatnie.
- Ciasto przekładam do formy i piekę 30 minut w 170 st. C.
- Serek, śmietanę i cukier miksuję.
- Mascarpone i nutellę miksuję.
- Ciasto makowe skrapiam ponczem, wykładam masę śmietankową. Wiśnie odsączam i delikatnie wciskam w masę. Biszkopty namaczam w kawie i likierze. Układam je bardzo ściśle. Rozprowadzam masę z nutellą.
- Ciasto schładzam.