Ciasto z makiem, dynią i pianą z białek

20 listopada 2015, dodał: Anna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
1,5 kg dyni
Piana:
4 białka
szczypta soli
2 łyżki cukru
Spód:
szklanka cukru
2/3 kostki margaryny
4 jajka
1/2 szklanki maku
płaska łyżka proszku do pieczenia
1 i 1/3 szklanki mąki

1. Dynię umyć, wydrążyć środek, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce.
2. Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Porcjami dodawać jajka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia nadal ucierając. Gdy masa będzie miała już jednolitą konsystencję dodać mak i wymieszać. Ciasto wlać do natłuszczonej formy.
3. Na ciasto wyłożyć startą dynię. Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
4. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Wyłożyć pianę na dynię.
5. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 min a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15-20 minut. W czasie pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika.

Smacznego!

 

file1448003993



FORUM - bieżące dyskusje

Zbieractwo - uciążliwy problem
Jeśli masz miejsce na takie przydasie i nie sprawiają, że nie możesz się...
Drewniane schody. Czy warto
Po drewnianych schodach nie ma się jak skradać. Z czasem zaczną skrzypieć. :D
kolor szminki jaki uzywasz najczesc…
Jak dobieracie odcień szminki do swojej urody? Metodą prób i błędów?
Dieta sałatkowa?
Gdybym miała jeść same sałatki, szybko zatęskniłabym za ciepłym posiłkiem. Jak zauważyła PaTix, majonez,...