Ciasto z kremem cytrynowym – dwa sprawdzone przepisy

9 sierpnia 2018, dodał: beautymarisa

Ciasto z kremem cytrynowym to coś więcej niż niebiański przysmak. Cytryny znane są jako wyjątkowo dobroczynne owoce, których spożywanie zapewnia mnóstwo odczuwalnych korzyści. Sprawdzą się świetnie w domowych słodyczach, napojach, sałatkach, a nawet sosach. Częste sięganie po cytrusy w różnych formach to gwarancja odpowiedniej dawki wapnia, magnezu, witaminy C, kwasu cytrynowego i pektyn.

Kruche ciasto z kremem cytrynowym

Składniki:

Krucha baza:
– szczypta soli
– 1 ubite jajko
– 1/2 szklanki cukru
– 6 szklanek mąki
– 4 łyżki mleka
– 6 łyżek margaryny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka soku z cytryny

Krem:
– 1/4 szklanki cukru
– 2 ubite jajka
– 1/4 kostki masła
– 1/4 szklanki soku z cytryny
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie kremu:

Wymieszaj w misce masło, cukier i sok z cytryny. Gotuj mieszankę w kąpieli wodnej do momentu, kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Rozmieszaj skrobię z łyżką wody lub soku z cytryny i dodaj do mieszanki. Dodaj kolejno jajka. Podgrzewaj krem do zgęstnienia. Odstaw krem.

Przygotowanie bazy z kruchego ciasta:

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj sól oraz cukier. Dodaj masło i posiekaj. Dodaj jajko, mleko i skórkę cytrynową. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Podziel ciasto na dwie równe części. Umieść obie na płaskim blacie i rozwałkuj. Nasmaruj tłuszczem okrągłą blaszkę i umieść w niej jedną z rozwałkowanym części. Przełóż krem do blaszki i rozprowadź go na pierwszej warstwie ciasta. Przykryj krem drugą porcją rozwałkowanego ciasta. Piecz przez 35 minut w 180 st. C.

Ciasto z kremem cytrynowym na zimno

Krem cytrynowy:
– skórka z 2 cytryn
– 1 szklanka cukru
– 3 jajka
– 1 1/2 szklanki soku z cytryny
– 1 1/2 szklanki śmietanki tłustej

Ciasto:
– 1 łyżka wody
– 1 1/2 szklanki mąki
– 2 1/2 łyżki cukru
– 3/5 kostki masła

Przygotowanie kremu: Wbij do miski jajka, wrzuć skórkę z cytryn, wsyp cukier. Ubij składniki na pianę. Dodaj śmietankę i kontynuuj ubijanie. Dodaj sok z cytryn i ubijaj krem. Odstaw.

Przygotowanie ciasta: Wymieszaj cukier i mąkę w dużej misce. Dodaj pokrojone w kosteczkę masło i ugniataj rękoma. Dodaj łyżkę wody i zagnieć ciasto w kulkę. Owiń je folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto. Umieść je w natłuszczonej blaszce, porób dziurki widelcem. Wstaw na 30 minut do lodówki. Przykryj je folią i dociąż ziarnami fasoli – piecz 15 minut w 190 st. C. Po upływie kwadransu usuń folię i fasolę. Piecz ciasto przez kolejne 15 minut. Wyjmij blaszkę z piekarnika, przelej krem na ciasto, piecz 20 minut. Przed podaniem udekoruj ciasto cukrem pudrem.

file1533320755


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

100% woda kokosowa!
Bez cukru i chemii - 24 opakowania
Cena:
145 zł
Aktywna podstawka do wody
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Krem z nano złotem i kwasem hialuronowym i ekstraktem z mango
Profesjonalny skład dla pielęgnacji każdego typu cery - wysoka jakość w dobrej cenie!
Cena:
59,00 zł
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com!
Body wyszczuplające i modelujące
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!

FORUM - bieżące dyskusje

Samochód nowy czy używany
Niekoniecznie tylko nowy samochód jest gwarancją jakości. Można kupić dobry, używany samochód - ze...
Własna tablica reklamowa
Pewnie może to być umowa dzierżawy, oczywiście rozliczasz to potem jako osobny PIT. Najlepiej...
Fryzura na wesele
To nie takie proste, trzeba wiedzieć, jaki masz kształt twarzy, jaki typ urody......
Ból w śródstopiu
A nie ważysz za dużo...? może stopy mają dość dźwigania tylu kg i pora schudnąć..?