Ciasto z gruszkami z dżemem
Artykuł zewnętrzny
- 750 g gruszek
- 1 szklanka mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka + jedno żółtko
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
- dżem.
- Mąkę zagnieść z 1 jajkiem, żółtkiem, 1 szklanka cukru, masłem cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Należy schłodzić , rozwałkować a później przełożyć do tortownicy, nakłuć widelcem i piec w temp 200 stopni , 10 min.
- Gruszki należy obrać, usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w plastry. Upieczone ciasto należy posmarować dżemem, a następnie wyłożyć gruszki. Przykryc ubitą kremówką z 3 jajkami, 1/2 szklanki cukru i aromatu migdałowych. Przysypać płatkami migdałowymi i zapiec ok 20 min w temp. 180 stopni.