Ciasto z dyni z białą czekoladą

3 września 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • szkl. mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka imbiru,
  • szkl. drobno startego miąższu dyni,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • jajko,
  • 1/3 szkl. roztopionego masła,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich posiekanych i zrumienionych na patelni.

Mąkę, proszek, sól, 1/2 łyżeczki imbiru, cynamon wymieszać. Dynię zmiksować z cukrem, masłem, jajkiem, imbirem i cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką i orzechami. Wyłożyć na blaszkę o wym. 20x20cm. Piec 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić.

POLEWA: 3 łyżki kremówki, tabl. białej czekolady, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 szkl. orzechów włoskich posiekanych i zrumienionych na patelni.

Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, dodać czekoladę i wanilię. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Polewą posmarować ciasto, posypać orzechami.

Bardzo pyszne, łatwe i przede wszystkim zdrowe ciasto.

file1319557783



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz