Ciasto z brzoskwiniami, morelami na maślance

10 grudnia 2010,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

puszka brzoskwini w zalewie (lub moreli)
15 dag masła lub margaryny
25 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego Delecta
szczypta soli
5 dag mąki ziemniaczanej
4 jaja
50 ml maslanki
łyżeczka aromatu migdałowego
skórka otarta z połowy cytryny
50 dag mąki pszennej
1,5 małego opakowania proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru do posypania Delecty

Morele osączyć z zalewy, pokroić, osuszyć. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Wciąż ucierając wbijać po jednym jajku.  Wmieszać mąkę ziemniaczaną, maślankę, aromat migdałowy i skórkę z cytryny. Odłożyć 2 łyżki mąki pszennej. Resztę przesiać z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami wsypywać do masy.
Morele oprószyć mąką, połączyć z ciastem.
Formę posmarować tłuszczem i tartą bułką. Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piec godzinę i 15 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



FORUM - bieżące dyskusje

Ile w Was jest narcyzmu?
U mnie narcyzmu jest coraz mniej, akceptuję nawet objawy starzenia :)
dodatkowa gotówka na wesele
Już te wesela nie są tak wystawne, bo ludzie zmądrzeli jak kryzys nastał i inflacja...
Święta Bożego Narodzenia
A ja jem to, co lubię, nie daję się omamić tradycji z jej uświęconymi daniami:)
Dieta przy kamicy nerkowej.
Szczawiany są tu niewskazane, np. obecne w tak zdrowym niby szpinaku...