Ciasto z brzoskwiniami, morelami na maślance
puszka brzoskwini w zalewie (lub moreli)
15 dag masła lub margaryny
25 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego Delecta
szczypta soli
5 dag mąki ziemniaczanej
4 jaja
50 ml maslanki
łyżeczka aromatu migdałowego
skórka otarta z połowy cytryny
50 dag mąki pszennej
1,5 małego opakowania proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru do posypania Delecty
Morele osączyć z zalewy, pokroić, osuszyć. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Wciąż ucierając wbijać po jednym jajku. Wmieszać mąkę ziemniaczaną, maślankę, aromat migdałowy i skórkę z cytryny. Odłożyć 2 łyżki mąki pszennej. Resztę przesiać z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami wsypywać do masy.
Morele oprószyć mąką, połączyć z ciastem.
Formę posmarować tłuszczem i tartą bułką. Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piec godzinę i 15 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.