Ciasto z brzoskwiniami, morelami na maślance

Avatar photo
10 grudnia 2010,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

puszka brzoskwini w zalewie (lub moreli)
15 dag masła lub margaryny
25 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego Delecta
szczypta soli
5 dag mąki ziemniaczanej
4 jaja
50 ml maslanki
łyżeczka aromatu migdałowego
skórka otarta z połowy cytryny
50 dag mąki pszennej
1,5 małego opakowania proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru do posypania Delecty

Morele osączyć z zalewy, pokroić, osuszyć. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Wciąż ucierając wbijać po jednym jajku.  Wmieszać mąkę ziemniaczaną, maślankę, aromat migdałowy i skórkę z cytryny. Odłożyć 2 łyżki mąki pszennej. Resztę przesiać z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami wsypywać do masy.
Morele oprószyć mąką, połączyć z ciastem.
Formę posmarować tłuszczem i tartą bułką. Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piec godzinę i 15 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.