Ciasto wyśmienite z nutą pomarańczową

13 marca 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny
Ciasto pracochłonne,ale warto go zrobić ,jest przepyszne,polecam.

Składniki

ciasto :
8 jajek
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4szkalnki cukru
2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
masa jabłkowa:
jabłka prażone 1.5 słoika o pojemności 1 litr
cukier waniliowy
6 czubatych łyżeczki żelatyny
cukier do smaku
1/4 szklanki zimnej wody
masa śmietanowa:
1,25 litr śmietany 30%
3 zagęstniki do śmietany
1 łyżka kakao
cukier puder do smaku(dałam 2 łyżki)
poncz:
przegotowana wystudzona woda
cukier do smaku
sok z cytryny
zapach pomarańczowy
Można dodać alkohol
dodatkowo:
konfitura morelowa
olejek pomarańczowy  kilka kropel
kilka kostek czekolady

Ciasto :
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier i dalej ubijać.Gdy białka będą sztywne dodawać po jednym żółtku,cały czas ubijać, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki i proszek do pieczenia,delikatnie wymieszać.podzielić ciasto na pół,do jasnej masy dodać czubatą łyżkę mąki,do ciemnej 2 łyżki ciemnego kakao. Blaszkę o wymiarach 25x40cm wysmarować tłuszczemwyłożyć papierem do pieczenia,piec około 40 min 180st.
Ja piekłam 2 ciasta na raz, w dwóch takich samych blaszkach.
Można najpierw zrobić ciasto jasne,oczywiście z połowy składników, następnie ciasto ciemne.
Ciemne ciasto nasączyć ponczem,wyłożyć zimną masę jabłkową,przykryć ciastem jasnym ,nasączyć ponczem,posmarować bitą śmietaną ciemną,potem jasną.
wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka wyłożyć ze słoików do garnka,podgrzać(dałam jabłka prażone bez cukru swojej roboty)
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie(1/4 szklanki) spęczniałą dodać do wrzących jabłek razem z cukrem waniliowym i cukrem do własnego smaku,dokładnie wymieszać,wystudzić.
wykonanie masy śmietanowej:
Śmietanę ubić na sztywno,dodać puder do smaku ,następnie zagęstniki,podzielić na dwie części,biała część ma być większa,do mniejszej dodać kakao i lekko ubić.
Gotowe ciasto polać w kilka miejscach konfiturą morelową, wymieszaną z kilkoma kroplami olejku pomarańczowego.wykałaczką porozciągać pajączki,ostrym nożem maczanym we wrzątku ,zrobić dowolną krateczkę,posypać startą czekoladą z orzechami.
Smacznego.

file1268510952



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...