Ciasto wyśmienite z nutą pomarańczową

13 marca 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny
Ciasto pracochłonne,ale warto go zrobić ,jest przepyszne,polecam.

Składniki

ciasto :
8 jajek
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4szkalnki cukru
2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
masa jabłkowa:
jabłka prażone 1.5 słoika o pojemności 1 litr
cukier waniliowy
6 czubatych łyżeczki żelatyny
cukier do smaku
1/4 szklanki zimnej wody
masa śmietanowa:
1,25 litr śmietany 30%
3 zagęstniki do śmietany
1 łyżka kakao
cukier puder do smaku(dałam 2 łyżki)
poncz:
przegotowana wystudzona woda
cukier do smaku
sok z cytryny
zapach pomarańczowy
Można dodać alkohol
dodatkowo:
konfitura morelowa
olejek pomarańczowy  kilka kropel
kilka kostek czekolady

Ciasto :
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier i dalej ubijać.Gdy białka będą sztywne dodawać po jednym żółtku,cały czas ubijać, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki i proszek do pieczenia,delikatnie wymieszać.podzielić ciasto na pół,do jasnej masy dodać czubatą łyżkę mąki,do ciemnej 2 łyżki ciemnego kakao. Blaszkę o wymiarach 25x40cm wysmarować tłuszczemwyłożyć papierem do pieczenia,piec około 40 min 180st.
Ja piekłam 2 ciasta na raz, w dwóch takich samych blaszkach.
Można najpierw zrobić ciasto jasne,oczywiście z połowy składników, następnie ciasto ciemne.
Ciemne ciasto nasączyć ponczem,wyłożyć zimną masę jabłkową,przykryć ciastem jasnym ,nasączyć ponczem,posmarować bitą śmietaną ciemną,potem jasną.
wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka wyłożyć ze słoików do garnka,podgrzać(dałam jabłka prażone bez cukru swojej roboty)
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie(1/4 szklanki) spęczniałą dodać do wrzących jabłek razem z cukrem waniliowym i cukrem do własnego smaku,dokładnie wymieszać,wystudzić.
wykonanie masy śmietanowej:
Śmietanę ubić na sztywno,dodać puder do smaku ,następnie zagęstniki,podzielić na dwie części,biała część ma być większa,do mniejszej dodać kakao i lekko ubić.
Gotowe ciasto polać w kilka miejscach konfiturą morelową, wymieszaną z kilkoma kroplami olejku pomarańczowego.wykałaczką porozciągać pajączki,ostrym nożem maczanym we wrzątku ,zrobić dowolną krateczkę,posypać startą czekoladą z orzechami.
Smacznego.

file1268510952