Ciasto tortowe z bitą śmietaną i alkoholem
Smaczne ciasto.
Składniki
* jajka duże 6 szt
* maka ziemniaczana 1/2 szklanki
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka cukru
* cukier waniliowy 1 szt
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* sól szczypta
masa śmietanowa:
* śmietana 30 % 0,75 litra
* masa śmietanowa waniliowa Dr.Oetkera 2 szt
poncz:
* woda przegotowana 2 szklanki
* spirytus 1/4 szklanki
* sok z cytryny
* cukier do smaku
* czekolada
* wiśnie w spirytusie
Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być zimne z lodówki) dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę , pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka i dalej ubijać, na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25×40 cm wysmarować lekko tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180st c około 50 min. Upieczony biszkopt przekroić na 3 części. Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać 2 masy śmietanowe i 2 łyżki spirytusu, lekko wymieszać.Wodę wymieszać z cukrem, dodać resztę spirytusu i sok z cytryny. Biszkopt nasączyć ponczem, przełożyć kremem śmietankowym, wierzch, też lekko posmarować. Ułożyć gęsto wiśnie ze spirytusu, posypać startą czekoladą, wstawić na 2 godz do lodówki.
Smacznego.