Ciasto Styropian ze śmietany – przepis
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
6 żółtek
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Masa:
1200 g śmietany 18%
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
6 białek
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło. Siekamy nożem do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 2 nierówne części.
Blaszkę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy większą częścią ciasta, nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190º, podpiekamy przez ok 15 minut. Lekko schładzamy Resztę ciasta wkładamy do zamrażarki.
Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier a następnie proszek budyniowy. Zmniejszamy obroty miksera i ciągle ucierając stopniowo dodajemy śmietanę. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy schłodzoną część ciasta.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º i pieczemy ok 50-60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w zamkniętym piekarniku jeszcze na 30 minut a następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok godzinę.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
UWAGA: Jeśli lubicie wiórki kokosowe możecie je dodać do masy śmietanowej.